Dit is een interview in samenwerking met ITdaily. Lees het volledige artikel. 

De klassieke combinatie van vast bureau en desktop is dood. Werknemers hebben andere verwachtingen en dat weerspiegelt zich in de organisatie van de moderne digitale werkplek. Zo maakt de laptop een comeback van nooit weggeweest, mits de introductie van de juiste software- en beheermogelijkheden.

Belgische bedrijven moderniseren, maar de werknemers blijven niet achter. “Zij verwachten vandaag de juiste tools om op een flexibele manier overal hun werk te doen”, zegt Thijs Paepen, Sales Manager Cloud Solutions bij Business & Cloud integrator Ctac.  We kloppen aan bij Ctac om te peilen naar de evolutie van de moderne werkplek bij ons.

Moderne pijler

“De moderne werkplek is een belangrijke pijler vandaag en voor de toekomst”, stelt Paepen. “Werknemers verwachten dat ze thuis of op een andere plek kunnen zitten en daar vanop hun mobiel toestel zoveel mogelijk hun job kunnen uitoefenen alsof ze op hun vaste plek op het werk zitten.”

Hij stelt dat de juiste tools in de juiste handen een wereld van verschil maken. “We zien dat als we mensen de nodige tools bieden, dat ze ook gelukkiger werken. Een collega met de vrijheid om van overal flexibel te werken, doet zijn werk beter en efficiënter.”

“Wat die juiste tools zijn, hangt van de organisatie en de werknemer in kwestie af. Er zijn duizend-en-één oplossingen zoals Teams, SharePoint, PowerBI, ToDo en Task&Planner. Microsoft is enthousiast op de moderne werkplek gesprongen en faciliteert dat”, zegt Paepen. Bij Ctac vinden ze het in ons land erg populaire bedrijf de best faciliterende vendor van het moment. “Ze investeren erg veel in de moderne werkplek, er de mogelijkheden liggen heel breed.”

Laptop of VDI?

De eerste beslissing die je als bedrijf moet nemen, heeft betrekking op de hardware. Om flexibel en modern werken te ondersteunen, zijn er in de basis twee mogelijkheden. “Je kan de virtuele weg op gaan met een desktopoplossing die volledig in de cloud draait”, duidt Ramsy Lowes, pre sales-architect bij Ctac. “In een Microsoft-context gaat het dan om een Windows Virtual Desktop-omgeving (VDI).” Met een dergelijke architectuur is het specifieke endpoint dat een werknemer gebruikt, niet zo belangrijk. Hij of zij kan met de juiste tools van overal veilig toegang krijgen tot de VDI-omgeving, zolang er tenminste een stabiele internetverbinding is.

Paepen en Lowes merken dat vooral de fysieke laptop aan belang wint. “Mensen werkten lange tijd via een thin client en een verbinding met de eigen servers of de cloud, dat was geen probleem”, duidt Lowes. “Maar met de pandemie nam Microsoft Teams een vlucht. Werknemers willen bestanden delen en videobellen. Voor een dergelijke manier van werken is een oplossing met thin client niet helemaal geschikt. Zeker de kwaliteit van videobellen is beperkt met de technologie.” Dat is logisch: organisaties kreunden bij het begin van de pandemie al onder de trafiek die via hun centrale netwerken en VPN’s passeerde. Een oplossing met VDI stuurt alle verkeer langs een centrale locatie, terwijl dat in principe niet nodig is.

“De fysieke laptop lost het probleem op”, weet Lowes. Een fysiek toestel heeft bovendien veel extra voordelen. “Het gebruiksgemak spreekt voor zich: alle toepassingen zitten in het gekende startmenu, waar ook minder digitaal onderlegde werknemers meer vertrouwd zijn. De toepassingen van Microsoft zijn bovendien perfect ontsloten voor teamwork, zodat je plaatsonafhankelijk kan werken. Dat kan natuurlijk ook offline wat via een thin client niet mogelijk is. Met Microsoft Teams kan je bovendien je hele telefonie- en callcenterinfrastructuur integreren met de Office-apps om dat flexibele telewerk verder te ondersteunen.”

Lees hier verder.