Maak van jouw digitale werkplek, een veilige werkplek

14 november 2022
Cloud,
Modern Workplace
2 min leestijd

Wat heb je nodig voor een goede verbinding tussen thuis en een werkplek elders?

14 november 2022

In onze voorgaande blog lees je wat je nodig hebt voor een goede verbinding tussen kantoor en een werkplek elders. Als iets belangrijk is in een blogreeks over het moderne werken, dan is het wel veiligheid. En dat is precies waar deze blog over gaat: hoe maak je van jouw digitale werkplek, een veilige werkplek?

Elke dag worden bedrijven slachtoffer van cybercriminaliteit. Ongeveer één op de vijf bedrijven krijgt ermee te maken, zo meldt de KvK. En dat aantal groeit. In 2021 werden wereldwijd voor het eerst in de geschiedenis meer dan een half miljoen phishingsites gedetecteerd. Online criminaliteit kent veel meer vormen dan alleen phishing, waarbij criminelen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes en andere informatie achterhalen.

Een andere, beruchte manier van cybercriminaliteit is het verspreiden van een virus dat gegevens op je computer beschadigt, of zelfs helemaal verwijdert. Criminelen verspreiden zo’n virus vaak via de e-mail, bekend als malicious software, ofwel malware. Twee andere, veel voorkomende vormen van cybercrime zijn ransomware en DDoS-aanvallen. Ramsomware maakt bestanden op je computer ontoegankelijk. Criminelen vragen vervolgens een geldbedrag om van die blokkade af te komen. Een DDoS-aanval is een manier van hacken waarbij je internetverbinding, je website of app wordt platgelegd.

Veilig werken in de cloud

Of je nu op kantoor of op een locatie elders werkt, een veilige werkplek is in toenemende mate belangrijk. De tijd dat je op een lokale server in een gedeelde map werkt is voorbij. Werken in de cloud is de nieuwe norm. Het is dan ook zaak je bedrijfsgegevens goed te beschermen. Daarbij is het zaak dat ook de devices die toegang geven tot die bedrijfsinformatie goed worden beschermd, met bijvoorbeeld Mobile Device Management (MDM) en Mobile Appliciation Management (MAM).

Zorg dat de kans dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit zo klein mogelijk is. Maak zoveel mogelijk gebruik van (cloud)oplossingen en diensten die gebaseerd zijn op security by design. Dat zijn oplossingen waarbij bij het ontwerp al is nagedacht over veiligheid. Datzelfde geldt voor privacy by design. Een oplossing waarbij bij het ontwerp naast veiligheid, ook is nagedacht over privacy, om een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens af te dwingen. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om persoonsgegevens te vragen als voor- en achternaam, geslacht en leeftijd? Kunnen sommige gegevens ook anoniem? Bij privacy by design is hier tijdens het ontwerp van een product of dienst al goed over nagedacht.

Bewustwording

Tenslotte, hoe goed je de veiligheid technisch ook op orde hebt, uiteindelijk blijft de mens de zwakste schakel. Cybercriminelen richten zich juist via zogeheten social engineeringstechnieken op de mens. De praktijk leert dat dit een effectieve techniek is. Je denkt misschien dat het een ver-van-je-bed-show is, totdat het in jouw bedrijf een keer fout gaat. Om jezelf en je medewerkers hier bewust van te maken én te houden, is het zinvol om bijvoorbeeld een security awareness training te organiseren, waarbij medewerkers zich bewust worden van de reële dreiging van cybercriminaliteit.

Waar je ook werkt, het is voor jezelf en je organisatie essentieel om dit zo veilig mogelijk te doen. Download nu ons gratis whitepaper voor praktische tips om je werkplek zo veilig mogelijk in te richten.

In de volgende, alweer laatste blog van deze reeks over moderne werken gaan we het hebben over een zorgeloze & succesvolle werkplek, over support op afstand en het belang van het vergroten van kennis en kunde binnen je organisatie.

Aan de slag met een veilige werkplek?
Ron Janssen helpt je graag verder.
Neem contact op
    Deel deze pagina

    Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.