Gevaarlijk? Een bedreiging? Een ontwikkeling die ons, als mensen, overbodig maakt? Welnee. Artificial intelligence (AI) is niet eng of spannend. Het is een verrijking. En het op 1 november gelanceerde Microsoft Copilot, de AI-assistent voor al je alledaagse Microsoft 365-oplossingen, wordt je beste kameraad. We leggen graag uit waarom.

Hoe vaak gebruik jij de spellingscontrole van je tekstverwerker? Of de vertaalfunctie van Google Translate? Het voelt misschien niet zo, maar dit zijn ook voorbeelden van AI. Je computer is niet naar school gegaan om de spelling en grammatica van alle talen van de wereld te leren. Het is kunstmatige intelligentie. Het verschil met ‘nieuwe’ AI is dat we daar al jarenlang aan gewend zijn. Het voelt als een standaard toepassing.

Eén ding is zeker: wat nu nog als spannende of nieuwe AI voelt, is binnen afzienbare tijd net zo ingeburgerd als de spellingscontrole. De nieuwe mogelijkheden van AI groeien razendsnel uit tot onmisbare tools tijdens dagelijkse bezigheden.

1. Moeilijke teksten in een handomdraai

Hoe lang ben je soms bezig om een goede tekst op te stellen voor een e-mail, uitnodiging of inhoudelijk document? Twijfelen over de juiste woorden, de juiste toon, de juiste lengte…allemaal kostbare tijd die verloren gaat. Zeker als het document (ook) in een andere taal moet.

Dankzij Microsoft Copilot heb je de juiste tekst, in iedere taal, binnen een paar tellen gemaakt. Geef een korte prompt en Microsoft Copilot gaat voor je aan de slag. Natuurlijk kan je er altijd nog je eigen draai aan geven, als je dat wilt, maar het geeft je een solide basis. Of inspiratie. Het zet bovendien ruwe aantekeningen van een bespreking in no-time om in een geordend document. Waarom zelf typen als Copilot dit voor je kan?

2. Minder herhalen, meer bedenken

Heb je een nachtmerrie gehad waarin robots en kunstmatige intelligentie de wereld overnemen en mensen overbodig worden? En ben je bang dat AI de volgende stap is in die richting? Dat moet je snel wakker worden.

AI maakt je niet overbodig. Het automatiseert processen. Zodat jij minder terugkerend, geestdodend, handmatig en foutgevoelig werk doet. Neem het voorbereiden van presentaties. Hoeveel tijd ben je nu kwijt om een mooie Powerpoint in elkaar te zetten? Met Microsoft Copilot kan je die waardevolle tijd in andere zaken steken. Op basis van een document maakt Copilot namelijk een kant-en-klare Powerpoint voor je. De tijd die je hiermee bespaart kan je steken in werk waar je meer voldoening uithaalt. Zoals meedenken over verbeteringen binnen je organisatie, of strategische keuzes. Zo wordt je werk leuker en uitdagender.

3. Weet wat er speelt, nu en morgen

Hoe vaak worden in jouw organisatie nog keuzes gemaakt zonder precies te weten wat de gevolgen zijn? Waarschijnlijk nog te vaak. Terwijl dat eigenlijk niet meer nodig is. De tijd dat een directeur alles bepaalde op basis van onderbuikgevoel is inmiddels echt voorbij. Microsoft Copilot zet data in Excel om in analyses en voorspellingen voor de toekomst.

Machine learning zorgt er bovendien voor dat jij precies in kaart hebt wat er gebeurt. Vandaag, maar ook morgen. Het analyseert realtime enorme hoeveelheden historische data, patronen en trends. Inclusief de gegevens die aan menselijke waarnemers kunnen ontsnappen. De algoritmen komen zo tot nauwkeurige en waardevolle forecasts voor jouw organisatie.

Wil jij weten wat AI kan betekenen voor jouw organisatie?

Vraag ChatGPT om een mail op te stellen aan Annemieke Matyas van Ctac met een verzoek om meer informatie over AI in jouw moderne werkomgeving.

Neem contact op met Annemieke Matyas.