Data Lifecycle Management

Verbeter de kwaliteit van je data en zorg voor een gestroomlijnde migratie zodat jouw organisatie data optimaal kan benutten.

Jamie Broeren

Senior New Business Manager

Verhoog de kwaliteit van je data met context en structuur

Voorkom kosten voor het herstellen van schade door slechte datakwaliteit

Kies voor de zekerheid van een professionele datamigratie

Data Lifecycle Management: haal altijd de maximale waarde uit je data

Staat je datamanagementbeleid? Zijn de regels en richtlijnen vertaald naar concrete activiteiten en maatregelen? Dan is het tijd voor de volgende stap: het datamanagement daadwerkelijk uitvoeren en waarde creëren.
Data levert echter pas meerwaarde op als deze context en structuur heeft. Zonder aanvullende informatie is het immers onmogelijk om data te classificeren, registreren, ontsluiten, beveiligen, archiveren en vernietigen.
Een goed voorbeeld daarvan is een productafbeelding. Om te bepalen of je een productafbeelding mag gebruiken in een bepaald verkoopkanaal of voor bepaalde productvarianten, heb je aanvullende informatie nodig. Denk bijvoorbeeld aan de naam van het product. Maar ook aan zaken als het identificatienummer, type afbeelding, grootte en geldigheid.

Wat is Data Lifecyle Management?

Met Data Lifecycle Management heb je de gehele levenscyclus van data – van gegevensinvoer tot gegevensvernietiging – in eigen beheer. De levenscyclus van data is opgedeeld in verschillende fases. Bij het bij het voltooien van taken en het voldoen aan bepaalde vereisten doorloopt belanden gegevens steeds in een andere fase. Op die manier ontstaat er een gestructureerd organisatieproces voor jouw data. Zo’n goed georganiseerd proces maakt allerlei andere zaken veel makkelijker. Het beveiligen van jouw gegevens bijvoorbeeld. Of het realiseren van maximale beschikbaarheid.

De vijf fases van Data Lifecycle Management

De levenscyclus van data bestaat uit vijf fases. In de eerste fase wordt de data gecreëerd. De tweede fase draait om het opslaan van data. In de derde fase worden de gegevens gedeeld en gebruikt. In fase vier staat het archiveren van data centraal. In de vijfde fase tot slot, worden de gegevens verwijderd. Het is zaak om in iedere fase grip te houden op gegevens. Van het eerste moment waarop ze ontstaan tot en met het moment waarop ze verwijderd worden.

Ctalk - Geef datamanagement de aandacht die het verdient

In deze aflevering onderzoeken we de ingrediënten voor succesvol datamanagement. Van datakwaliteit en tooling, tot governance en de samenstelling van je datateam.
Bekijk recording

Data Quality Management

Om te kunnen profiteren van je datamanagement moet je er zeker van zijn dat de data betrouwbaar is. Dat doe je door de datakwaliteit te verhogen met goede afspraken over taken en verantwoordelijkheden, de juiste procesinrichting en ondersteunende applicaties. Het garanderen van datakwaliteit kost weliswaar tijd en geld, maar weegt niet op tegen de inspanningen en kosten voor het herstellen van schade door slechte datakwaliteit.

Data Migration Services

Datamigratie wordt soms gezien als een restproduct van het project. Iets wat ‘we er wel even bij doen’. Maar dat is een misvatting. Projecten kunnen op de valreep alsnog mislukken door gebrekkige datamigratie. Dat komt door de vaak grote hoeveelheden data die horen bij de implementatie van een nieuwe applicatie, het vervangen van een database of het aansluiten van een nieuw aangekochte businessunit. Het herstellen van fouten in zo’n grote hoeveelheid data neemt veel tijd in beslag en foutief migreren kan een grote impact hebben op bedrijfsprocessen.

Neem je datamigratie daarom serieus. Ctac Data Migration Services helpt je daarbij. Samen met jouw organisatie maken we een plan voor de migratie en het opschonen van data volgens ETL-principes. En we selecteren de tools die jouw project het beste dienen.

Meer weten

Wil jij alle waarde uit je data halen? Ctac heeft ruime ervaring met het verbeteren en controleren van datakwaliteit, het inrichten van dataprocessen en workflows, en het begeleiden van datamigraties. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen helpen.

Meer lezen over Data (Lifecycle) management?

Bekijk dan hier onze gerelateerde blogs.

Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.