Door de jaren heen heeft SAP een reeks geavanceerde data-oplossingen ontwikkeld, waarvan de meest prominente momenteel SAP Datasphere en SAP Analytics Cloud zijn. Deze tools zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun datamanagement en -analyse te optimaliseren. Bij Ctac krijgen we vaak de vraag: wat is precies het verschil tussen deze twee applicaties? In deze miniblog leggen we het je uit.

SAP Datasphere

SAP Datasphere fungeert als de fundamentele laag voor databeheer door middel van efficiënte datawarehousing en modellering. Het is een cloudgebaseerd platform dat uitgebreide mogelijkheden biedt voor datamodellering, -integratie en -opslag. Gebruikers kunnen hierin ruimtes creëren, datastromen beheren en datamodellen bouwen voor verschillende bedrijfsscenario’s. Dit platform stelt data engineers in staat om op een technisch niveau met data te werken, deze voor te bereiden en te harmoniseren voor verdere analyse. Een belangrijk aspect van SAP Datasphere is de ‘data fabric’-architectuur. Deze benadering zorgt ervoor dat data gemakkelijk toegankelijk en integraal beschikbaar is over verschillende systemen en applicaties heen, waardoor een naadloze data integratie en -beheer mogelijk wordt gemaakt. Naast data engineers hebben ook key-users een rol in het beheren en gebruiken van de data in SAP Datasphere, waarbij ze kunnen bijdragen aan de modellering en integratieprocessen, dit wordt mede mogelijk gemaakt door de voornamelijk grafische manier van ontwikkelen.

SAP Analytics Cloud

Aan de andere kant biedt SAP Analytics Cloud een uitgebreide oplossing voor dashboarding en analyse die business intelligence, augmented analytics en planningsmogelijkheden combineert. Deze eveneens cloudgebaseerde dienst stelt gebruikers in staat om interactieve dashboards te creëren, gegevens diepgaand te verkennen, geavanceerde analyses uit te voeren en samen te werken aan inzichten. Met deze tool kunnen gebruikers inzichten verkrijgen uit gegevens en op basis daarvan weloverwogen beslissingen nemen. Door middel van augmented analytics worden gebruikers ondersteund door kunstmatige intelligentie en machine learning, wat het ontdekken van patronen en het voorspellen van trends vereenvoudigt. Als extra functionaliteit biedt SAP Analytics Cloud de planningsfunctionaliteit aan, dit geeft de mogelijkheid om verschillende scenario’s te simuleren en strategische plannen op te stellen.

Kortom, terwijl SAP Datasphere zich richt op de backend van datamanagement door een solide basis te bieden voor datamodellering en integratie, ligt de kracht van SAP Analytics Cloud in het bieden van front-end analysemogelijkheden die gebruikers in staat stellen om data om te zetten in waardevolle inzichten. Samen vormen deze tools een krachtige combinatie voor organisaties die hun data optimaal willen benutten.

Win jij de SAP S/4HANA SIM-game?

De SIM-game is een ideale manier om kennis te maken met SAP S/4HANA of om je expertise hiervan te vergroten. Met een team van 4 personen manage je gedurende twee uur een bedrijf binnen met SAP S/4HANA. Dus hands-on met een echt scenario aan de slag. Zo maak je op een interactieve manier kennis.