De maakindustrie verandert in hoog tempo. Meebewegen is echter niet altijd even makkelijk omdat het om een zekere mate van digitale flexibiliteit vraagt. Lastig? Niet met het Business Technology Platform van SAP. Dit Zwitsers zakmes biedt een heleboel hulpmiddelen voor productiebedrijven die hun digitale transformatie een boost willen geven. In dit blog leg ik je uit hoe.

De maakindustrie, manufacturing, verandert. We zien verschillende grote trends die steeds meer impact hebben op productiebedrijven.

Ten eerste verandert de klant. Afnemers verwachten producten die exact aansluiten bij hun behoefte. Producten die ook nog eens heel betaalbaar zijn en tot ze komen op een uiterst persoonlijke manier. Je moet maatwerk leveren en jouw klant een onovertroffen wow-ervaring bezorgen terwijl je ook nieuwe afrekenmodellen introduceert.

Tegelijkertijd wordt alles en iedereen steeds digitaler. Digitaal is de nieuwe norm. Het vraagt om nieuwe manieren waarop klanten met je interacteren. Het vraagt misschien ook om nieuwe manieren waarop afnemers met jou en jouw producten interacteren. Zo willen productiebedrijven hun klanten meer en meer realtime inzicht geven in zaken als orderstatus, levertijd, factuurstatus en sustainability.

En alsof deze trends alleen nog niet voldoende waren, wordt de maakindustrie met diverse andere ontwikkelingen geconfronteerd. Zo is het ook voor maakbedrijven bijvoorbeeld steeds uitdagender om gekwalificeerd personeel te vinden. Daarnaast bleek tijdens de coronapandemie en later tijdens de onrust in Oost-Europa ook hoe instabiel en onbetrouwbaar sommige toeleveringsketens bleken te zijn.

Inspelen op verandering vereist een flexibel systeem

Terwijl marges slinken en de complexiteit alsmaar groeit wordt van maakbedrijven dus verwacht dat ze betaalbare, gepersonaliseerde oplossingen leveren. Oplossingen die zich bij voorkeur laten verkopen ‘as a service’ en ook nog eens gecombineerd worden met een onovertroffen customer experience.

Het hoofd bieden aan al deze ontwikkelingen, vraagt binnen de meeste maakbedrijven om een behoorlijke digitale transformatie. Want soepel inspelen op verandering én vlot innoveren, lukt in de regel niet met starre, inflexibele systemen.

Wat is SAP BTP?

Je kunt SAP Business Technology Platform het beste zien als een schil die om jouw systemen en applicaties heen ligt. Die digitale BTP-schil is een Zwitsers zakmes; een slimme gereedschapskist boordevol tools die je helpen om nóg meer te doen met je systemen. Zo’n beetje elke innovatie die je kunt bedenken, kun je met behulp van SAP BTP tot leven wekken. Tegelijkertijd, en dat is het mooie, kom je niet aan je ERP-systeem, de Digital Core van jouw organisatie.

SAP BTP zorgt dat het makkelijker wordt om gepersonaliseerde experiences te creëren die naadloos samenwerken met je bestaande SAP-omgeving. Je bouwt makkelijker dan ooit nieuwe oplossingen die je helpen om soepel mee te bewegen met de alsmaar sneller veranderende wereld om je heen. Tegelijk kun je bouwen een veilig en betrouwbaar enterprise-grade systeem. Al met al helpt BTP maakbedrijven bij drie grote zaken die onmisbaar zijn voor zo’n beetje elk denkbare innovatie.

Complexe integraties tot stand brengen tussen jouw systemen en zo’n beetje elke andere oplossing

Standaard heeft SAP BTP duizenden kant-en-klare integraties en connectoren aan boord. Daarmee is de hechte integratie van jouw hele systeemlandschap eenvoudig te regelen. En wil je een systeem integreren waarvoor geen standaard koppeling voorhanden is? Dan ontwikkel je zo’n integratie heel eenvoudig in SAP BTP. Innoveren is daardoor veel makkelijker geworden. En dat allemaal zónder de complexiteit van je landschap te vergroten.

Jouw systeemlandschap uitbreiden met innovatieve apps en extensies

Jouw ERP-systeem vormt jouw Digital Core; de kern van jouw organisatie. De apps en systemen die jouw organisatie écht innovatief en onderscheidend maken, zitten hier niet in. Deze Systems of Innovation halen data uit jouw ERP-systeem. Ze interacteren met de processen die daar plaatsvinden. Ze werken met data uit het systeem en voegen misschien ook data toe, maar ze maken er geen deel van uit.  Je ontwikkelt die applicaties onder meer met SAP Build, een low-code platform voor app development.

De waarde van data op allerlei manieren ontsluiten

Met SAP BTP zet je data om in analyses die voor échte toegevoegde waarde zorgen. BTP is de plek waar je allerlei datastromen uit SAP en andere bronnen samen kunt brengen. De business context van alle gegevens die je samenbrengt, blijft behouden; alle metadata gaat mee. Een getal in BTP is dus nooit alléén dat getal. BTP weet ook waar dat getal vandaan komt, wanneer het ontstaan is en welke weg het heeft afgelegd. Omdat de data waarmee je werkt zoveel rijker is, kun je zonder grote inspanning veel geavanceerdere inzichten, planningen, voorspellingen en scenario’s creëren.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van SAP BTP voor jouw organisatie?

Laat het me dan gerust weten. Ik praat je graag bij over de vele manieren waarop ook jouw maakbedrijf profiteert van dit krachtige Zwitsers zakmes.

Neem contact op met Aart