Microsoft Teams is ongekend populair. Eind vorig jaar kende het samenwerkingsplatform al 20 miljoen actieve dagelijkse gebruikers. Deels terecht, volgens Sander de Jong. Maar soms is het slimmer voor een ander product te kiezen. Waarom? Dat legt hij uit in deze blog.

Zwitsers zakmes

Ik hoor regelmatig: ‘We moeten iets met Microsoft Teams gaan doen.’ Maar Microsoft Teams is een middel, geen doel op zich. Laat ik vooropstellen: het is een prachtig product. Toch is het niet altijd het juiste product. Ik vergelijk Microsoft Teams dan ook graag met een Zwitsers zakmes. De kracht van het Zwitsers zakmes is dat het een heleboel tools combineert in één gereedschap. Dat maakt het zo bruikbaar voor survivaltochten of lange wandelingen in de natuur. Maar bent u op zoek naar een vlijmscherpe schaar of een goed in de hand liggende balpen, dan zijn er veel betere alternatieven dan het schaartje of de balpen uit het Zwitsers zakmes. Hetzelfde geldt voor Microsoft Teams. Bent u op zoek naar een tool om taakgebaseerd samen te werken? Zet dan een tool zoals Microsoft Planner in. Wellicht is een Office365 Group of een SharePoint site voldoende voor uw behoeften. Zoekt u een brede combinatie van tools? Dan kan Microsoft Teams weleens de juiste oplossing zijn.

Inventariseer eerst de behoefte(n)

De essentie van Microsoft Teams: het is een samenwerkingsplatform. Er moet dus om te beginnen een behoefte zijn om samen te werken. Is die behoefte er niet of heel beperkt, is Microsoft Teams niet de passende oplossing. Inventariseer dus eerst goed wat de behoefte is. Wil je samenwerken, data delen, zorgen dat mensen – zowel intern als extern – makkelijk samen aan bestanden kunnen werken van elke plek en elk device? Dan is Microsoft Teams een ideaal platform waarmee je echt waarde voor teams creëert. Heeft u al een teamsite in SharePoint, werkt u met meer dan 2.500 mensen of het is niet mogelijk om alle teamleden toegang te geven tot Microsoft Teams? Kies dan voor een andere oplossing.

Technisch component

Daar komt nog bij dat heel veel mensen niet goed weten wat het inzetten van Microsoft Teams voor technische gevolgen heeft. Onder Microsoft Teams zit een Office 365 Groups-functionaliteit en dat brengt wat gevolgen met zich mee. Ook hoor ik vaak: ‘We willen niks met SharePoint, maar Microsoft Teams, dat lijkt ons wel wat!’ Maar ga je met Microsoft Teams aan de slag, dan krijgt je o.a. SharePoint erbij cadeau. Dat hoeft allemaal niet erg te zijn, maar heeft wel implicaties die moeten worden meegewogen in de beslissing. Microsoft Teams is een prachtige tool en vaak een prima keuze. We helpen u graag met de implementatie en de invulling. Maar we denken ook graag mee of het wel de meest optimale oplossing is voor de behoefte die er is. Een chirurg heeft tenslotte toch echt een scalpel nodig en geen Zwitsers zakmes.