Expertise

Data Governance & Architecture

Stel duidelijke regels op voor je dataprocessen en zorg voor een databeleid dat meegroeit met jouw organisatie.
Danny Pieters

Data Specialist

Neem contact op

Verbeter de kwaliteit en betrouwbaarheid van je data

Maak duidelijke afspraken over dataverantwoordelijkheden

Stippel een professioneel databeleid uit

Data Governance: zorg voor duidelijk eigenaarschap

Data is de belangrijkste asset in jouw organisatie. Data governance helpt de bruikbaarheid, toegang en bescherming van gegevens te verhogen. Een effectieve governance zorgt er voor dat afdelingen maximaal in hun kracht komen te staan. In een snellere wereld wordt verwacht dat organisaties snel anticiperen. Data governance maakt dit mogelijk.

Wat is Data Governance?

Data Governance is een set aan regels, processen, afspraken, KPI’s en tools die organisaties helpen om meer controle te krijgen over hun data assets. Dit resulteert in een betere balans tussen beschikbaarheid, compliance en veiligheid. Daarmee gaat Data Governance over het maximaliseren van de waarde van data en het minimaliseren van de risico’s. Wanneer je Data Governance goed inricht, werken sommige afdelingen beduidend efficiënter en effectiever, bijvoorbeeld omdat ze sneller inzichten verwerven en resultaat boeken.

Data Governance Framework

Om het proces van Data Governance in goede banen te leiden, kun je gebruik maken van een Data Governance Framework. Met zo’n framework zorg je voor regels en processen rondom het verzamelen, opslaan en gebruiken van gegevens. Zo weet je zeker dat jouw beleid is geïntegreerd in de dataverwerking. Daarnaast zorgt dit framework er ook voor dat je betrouwbare data op een toegankelijke manier verspreidt. De ontvangers kunnen deze gegevens vervolgens inzetten voor hun eigen analyses en beslissingen.

De vier pijlers van Data Governance

Hoe stoom je je jouw organisatie klaar voor Data Governance? Daar zijn vier pijlers voor. Je moet beschikken personeel dat bekwaam is in Data Governance. Ook is het belangrijk om te zorgen voor heldere processen rondom definities, regels en doelstellingen op het gebied van data. Verder moeten IT- en business experts jouw organisatie voorzien van de benodigde informatie rondom Data Governance. Tot slot moet je beschikken over technologie die het proces rondom Data Governance mogelijk maakt.

DATA MANAGEMENT BLIJKT EFFICIËNT MEDICIJN VOOR ASPEN

Net als bij vele andere bedrijven kreeg data bij Aspen niet de volledige aandacht die het verdient. Een duidelijk dataplan ontbrak. Ctac hielp om een gedegen data managementaanpak op poten te zetten.

Goede data governance is een groeiproces

Het opzetten van goede Data Governance vraagt vaak om organisatorische of procesmatige aanpassingen. Dat begint met duidelijk eigenaarschap over je data en processen. Wíe is op wélk moment verantwoordelijk voor wélke gegevens? Ctac helpt je jouw beleid rondom Data Governance vorm te geven en te vertalen naar praktische activiteiten en maatregelen, die jouw organisatie meer controle over je data geven. Dat is een groeiproces. Door telkens je richtlijnen te toetsen, ontwikkel je uiteindelijk een professioneel beleid.

Enterprise Architecture: waarborg dataconsistentie

Naast Data Governance is ook je Enterprise Architecture een belangrijke pijler van datamanagement. Jouw applicaties, databases, processen en organisaties veranderen voortdurend. Bijvoorbeeld door overnames, assortimentswijzigingen en nieuwe verkoopkanalen en businessmodellen. Ctac adviseert jouw organisatie op het gebied van architectuur en integratie zodat de consistentie van je data gewaarborgd blijft.

Wil jij je Data Governance op orde brengen of je Data Architecture onder de loep nemen?

Meer lezen over Datamanagement en Data Governance?

Meer blog