Het is een probleem waar veel bedrijven tegenaan lopen: hoe zorg je ervoor dat je over goede en relevante testdata beschikt? Wie zijn complete dataset vaak laat synchroniseren met de ontwikkel- en testomgeving is veel geld kwijt. Maar wie dit om financiële of praktische redenen niet doet en de synchronisatie uitstelt, soms wel meerdere jaren, stuit op andere problemen; namelijk dat je gaat testen met oude en dus niet meer accurate data.

Lange down time, hoge kosten

Het is dan als kiezen tussen twee kwaden. Testen met oude data zou altijd een no-go moeten zijn. Dan kan je op basis van een vlekkeloze test in ontwikkeling besluiten om naar productie te gaan, maar kunnen vervolgens toch problemen aan het licht komen. Want de kleinste verandering of vernieuwing in de live omgeving, ten opzichte van het non-productieve systeem, kan mede door de complexiteit van het SAP-systeem al leiden tot grote en dus onvoorziene problemen. Je test op deze manier eigenlijk voor niets.

Je kan er dan voor kiezen om, als je wilt gaan testen, een complete refresh uit te voeren. Je gehele dataset wordt dan in één keer overgezet naar de testomgeving. Dat kan echter een kostbaar en tijdrovend proces zijn. De downtime van je systeem kan in sommige gevallen oplopen tot soms wel een week en dat is, los van het ongemak voor je bedrijfsvoering, vooral zonde omdat je heel veel data kopieert die je eigenlijk niet nodig hebt. “Als een SAP systeem twintig jaar bestaat heb je twintig jaar aan data, maar voor het testen is mogelijk alleen de data van de afgelopen drie tot zes maanden relevant. Waarom ben je de data van al die andere jaren dan aan het kopiëren?”, zegt Casper Messchendorp, Account Executive van EPI-USE Labs.

Met de SAP-gecertificeerde Data Sync Manager (DSM) suite van EPI-USE Labs heeft Ctac een oplossing gevonden voor dit probleem. DSM biedt krachtige mogelijkheden voor het kopiëren, klonen en anonimiseren van data. Zo kun je de Data Sync Manager bijvoorbeeld vragen om alleen de relevante dataset te kopiëren naar het non-productieve systeem, waarmee de downtime significant verkort kan worden. Plan de synchronisatie in voor een vrijdagavond en op zaterdag is alles gereed. Op die manier bespaar je als organisatie veel tijd en kosten. In veel gevallen kan tot wel zestig procent aan opslagcapaciteit worden bespaard.

Geanonimiseerde data

Hoge kosten en een lange downtime zijn niet de enige uitdagingen waar ondernemingen nu tegenaan lopen. Een ander belangrijk punt is de security. In de live omgeving worden veel maatregelen genomen om de veiligheid van data te waarborgen. Dit verandert als deze gegevens worden gekopieerd naar een ontwikkel- of testomgeving. Hierin kan vertrouwelijke informatie ineens beschikbaar komen voor gebruikers van de ontwikkel- of testomgeving, waarvoor deze niet bedoeld is. Dat is zeer onwenselijk, zeker als het gaat om privacygevoelige gegevens. “Daar kunnen boetes van maar liefst vier proces van de jaaromzet of twintig miljoen euro, afhankelijk van welk bedrag hoger is, tegenover staan”, waarschuwt Messchendorp.

Ook hiervoor biedt Data Sync Manager van EPI-USE Labs een oplossing. De DSM-suite zorgt ervoor dat bepaalde gegevens tijdens het maken van de kopie op basis van selectiecriteria geanonimiseerd worden omgezet naar de non-productieve omgeving. De integriteit van de gegevens blijft intact zodat er wel op een nuttige en complete manier getest wordt.

En, goed om te weten, de data gaat je systeem niet uit. De Data Sync Manager draait op je lokale SAP-landschap.

Ctac en EPI-USE Labs

Het complete plaatje van de zorg voor security gecombineerd met een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing, heeft ertoe geleid dat Ctac een partnership aangegaan is met EPI-USE Labs. Het van origine Zuid-Afrikaanse EPI-USE Labs is 35 jaar geleden opgericht en is al ruim twintig jaar actief in Europa. EPI-USE Labs vindt ook dat het een sociale verantwoordelijkheid heeft. “We zetten ons in voor het behoud van olifanten en neushoorns, door de economische situatie van de lokale bevolking te verbeteren”, zegt Messchendorp. “EPI-USE Labs doet dit door één procent van de omzet te doneren, en door medewerkers de mogelijkheid te bieden zich in te zetten voor deze projecten.”

De samenwerking tussen Ctac en EPI-USE Labs is ontstaan vanuit het uitgangspunt dat Ctac weet waar zijn klanten mee geholpen zijn en dat EPI-USE Labs daarvoor een passende oplossing heeft. De renewal rate van 97% bij de Data Sync Manager suite geeft aan dat dit product bij vrijwel alle klanten tot grote tevredenheid leidt. Het bestaat uit verschillende modules en per klant of situatie wordt bekeken welke module, of combinatie van welke modules, tot de beste oplossing of optimalisatieslag leidt.

Geschreven door Thijs Paepen

 Sales Manager Cloud Solutions

LinkedIn

[email protected]

+32499153144

Blogs