Hoe de samenhang tussen menselijke werkwijzen en techniek zorgen voor succes

In 2008 werd voetbalclub Manchester City overgenomen door rijke Arabieren. Hetzelfde gebeurde met concurrent Paris Saint-Germain in 2011. Aan geld en daardoor ook aan voetbaltalent geen gebrek bij deze twee clubs.  Sterker nog: in één zomer verbrak Paris Saint-Germain maar liefst tweemaal het transferrecord door spelers aan te kopen voor zo’n 400 miljoen euro. Machester City geeft op hun beurt per jaar meer dan 100 miljoen of meer uit aan transfers.  Met zoveel investering in individuele spelers met talent en techniek die hét verschil moeten gaan maken in het team is succes een garantie, toch? Echter hebben beide clubs sindsdien nog nooit de Champions League gewonnen…

Daar tegenover staat Leicester City. Zij degradeerden bijna in 2014-2015 maar werden uiteindelijk kampioen in Engeland in het seizoen daarna. Met minder geld en minder goede spelers. Het geheim: een hecht team met een goede samenwerking, volledig op elkaar afgestemd, die elkaar continu versterken.

Een goede samenhang en samenwerking; al vanaf de implementatie!

Hetzelfde kan gezegd worden voor de implementatie van een ERP-systeem en het succes wat dit kan brengen in een organisatie. Uiteraard is een goede basis van de techniek extreem belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Maar wanneer de samenhang met andere systemen en de samenwerking met de mens op losse schroeven staat, neemt het “het systeem werkt tegen”-gevoel de overhand.

ERP Systemen zoals S/4HANA hebben alles in zich om het leven van de gebruiker gemakkelijker te maken; intuïtief, begrijpelijk en dus bevorderlijk voor het werkproces. Maar dit vraagt wel om een goede samenhang tussen de manier waarop het systeem is ingericht, de manier waarop het gebruikt wordt en de masterdata in het systeem.

Dat begint al bij de implementatie. De focus ligt meestal op de technische inrichting van het systeem. Maar ook de proces-wijzigingen en werkafspraken die tijdens de workshops besproken worden, vormen een wezenlijk onderdeel van de implementatie. Wanneer je in een vroeg stadium al rekening houdt met de wijzigingen binnen de organisatie, zorg je voor een systeem-inrichting die aansluit op de werkprocessen. Door een juiste implementatie kunnen er al een boel ergernissen vermeden worden. En dat is wel zo fijn!

Daarnaast is het belangrijk om continu bezig te blijven met het benutten van de mogelijkheden van het systeem. Met name Cloud-gebaseerde ERP-systemen zoals S/4HANA Cloud bieden continu nieuwe functionaliteiten. Door deze te adopteren vergroot je de toegevoegde waarde van het systeem en daarmee de acceptatie binnen de organisatie. Waar voorheen het werk aan het systeem min of meer ophield na de implementatie, is dat nu een voortdurend proces. Een ideaal scenario is wanneer IT-afdelingen acteren als sparringpartner voor de business. Het effect spreekt voor zich: Het systeem ondersteunt de gebruikers beter bij hun werk. De samenwerking tussen mens en techniek zorgt voor een optimaal resultaat.

Bij Ctac staat samenwerking centraal. Zowel bij onze eigen bedrijfsvoering als met onze klanten. Met onze kennis van techniek en de implementatie ervan zorgen wij ervoor dat jouw organisatie op een sublieme wijze kan samenwerken. Dus geen degradaties in de nabije toekomst en misschien zelfs een kans op het winnen van de champions league!

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op door te mailen naar [email protected] of [email protected] .