Je begon ooit klein. Eén (web)winkel, één taal, een overzichtelijk assortiment. Je handel was snel en eenvoudig. Maar inmiddels verkoop je in meerdere landen. Je assortiment groeit, net als het aantal saleskanalen. En elk nieuw kanaal of land stelt nieuwe eisen aan je data.

Hoe zorg je dan toch nog voor structuur, centrale aansturing, snelle besluitvorming en een single source of truth? De sleutel ligt bij een PIM-systeem dat je ondersteunt in je transitie van lokaal naar globaal.

Top drie: zo herken je dat het tijd is voor actie

Internationale groei is mooi, maar stelt je organisatie én je bestaande PIM-systeem flink op de proef. Herken je een of meerdere van de onderstaande signalen? Dan is je PIM-systeem aan vervanging toe.

1. Content raakt versnipperd

Lokale teams leveren niet alleen eigen teksten, specificaties en assets aan, maar introduceren soms ook lokale producten die ze zelfstandig beheren. Zonder centrale controle leidt dat tot verschillen in benaming, tone-of-voice en datakwaliteit. Het gevolg: inconsistentie op je webshop, foutgevoelige data-uitwisseling en frustratie bij klanten.

2. Je processen lopen vast

Zonder gestandaardiseerde workflows stokt de samenwerking. Lokale teams willen snel publiceren, maar wachten op centrale goedkeuring. Of andersom. Tijdsverschillen, cultuurverschillen en decentrale werkwijzen zorgen voor misverstanden én vertraging.

3. Je datamodel is niet schaalbaar

Nieuwe markten vragen om extra datavelden: andere eenheden, valuta, talen, wettelijke normen en documenten. Als je systeem niet flexibel genoeg is, moet je alles handmatig oplossen. Dat kost tijd, vergroot de foutkans en remt je groei.

Groei vraagt om schaalbaarheid

Veel organisaties starten bewust met een eenvoudig PIM-systeem. Dat past bij de filosofie ‘Start small, grow fast’ en werkt prima in het begin.

Maar zodra je internationaal groeit of je assortiment uitbreidt, loop je tegen de grenzen aan. Tijdelijke oplossingen zijn dan niet genoeg meer. Om door te groeien, heb je een schaalbaar fundament nodig: in systemen, processen én teams.

Wat een nieuw PIM-systeem je oplevert

Een uitgebreid en goed ingericht PIM-systeem combineert grip met flexibiliteit. Je zet centrale datastructuren op, met ruimte voor lokale nuance. Denk aan goedkeuringsflows per regio, ondersteuning voor lokale producten, meertalige assets, automatische vertalingen en AI-gegenereerde omschrijvingen met een consistente tone-of-voice. Dat zorgt voor:

  • Een single source of truth voor lokale/globale productdata
  • Kortere time-to-market in elke regio
  • Minder fouten en minder handmatig werk
  • Meer grip op processen, rollen en verantwoordelijkheden
  • Een schaalbare basis voor verdere groei

 

Ctac begeleidt bedrijven die deze sprong maken. We hebben ervaring met internationale PIM-architecturen, governance-modellen en complexe datamigraties. We helpen je om structuur aan te brengen, zonder de wendbaarheid van je organisatie én je teams te verliezen. Onze change managementstrategie zorgt dat veranderingen in systemen, processen en werkwijzen soepel worden doorgevoerd.

Klaar voor je volgende stap?

Groei mag geen reden zijn voor chaos. Als je PIM-systeem je belemmert in plaats van ondersteunt, is het tijd om door te pakken. Wil je weten waar jouw systeem staat en wat er nodig is voor die volgende stap?