Meer productie realiseren met minder mensen. Dat is, in het kort, de belangrijkste opdracht voor manufacturers in de komende tien jaar. Om concurrerend te blijven moet de arbeidsproductiviteit tussen nu en 2035 tot 60 procent omhoog, blijkt uit cijfers van de Rabobank. SAP Analytics Cloud (SAC) helpt hierbij. In dit blog leggen we uit wat de planningsapplicatie van SAC is en welke waarde het heeft voor jouw organisatie.

Het zijn lastige tijden voor manufacturers. De productiebranche is volop in beweging en als organisatie moet je continu meebewegen met de steeds veranderende actualiteit. Dat leidt soms tot flinke uitdagingen, zoals:

 • Inflatie

De kosten stijgen, overal in de supply chain: van grondstoffen tot transport en van personeel tot opslag.

 • Een tekort aan personeel

Hoe vind je én behoud je goede werknemers?

 • Verstoringen in de supply chain

De pandemie, oorlogen, problemen in het Suezkanaal: je ooit zo stabiele supply chain rolt van de ene verstoring in de andere.

 • Digitale transformatie

Je weet dat je moet digitaliseren. Maar waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je toekomstbestendig bent én blijft?

 • Economische onzekerheid

Instabiliteit in de politiek en het bedrijfsleven maakt het voor productiebedrijven uitdagend om te investeren.

Door deze uitdagingen kampen productiebedrijven met hogere kosten, lagere winsten en toegenomen risico’s. Dat leidt mogelijk tot de nodige kopzorgen, maar dat hoeft niet. Om in te springen op deze uitdagingen is het belangrijk om als organisatie op zoek te gaan naar een nieuwe, meer innovatieve manier van werken. De sleutel daartoe ligt bij een accurate planning. En een nauwkeurige forecast, op basis van je data.

Al je data in één proces

Met SAC Planning optimaliseer je de planning- en budgetteringsprocessen van jouw organisatie, inclusief simulaties. Veel organisaties maken hiervoor nu gebruik van verschillende Excel-bestanden. Maar om efficiënter te werken en op verschillende behoeftes in te spelen, is het belangrijk om verschillende databronnen samen te brengen in één model. Denk hierbij aan economische cijfers, salesforecasts en grondstofprijzen. Dit model maakt het mogelijk om van verschillende hoeken en aannames een geconsolideerde budgetvoorspelling te maken

SAC Planning faciliteert dit proces door:

 • Data te verzamelen en aan elkaar te linken.
 • Het budgetteringsproces in kleine concrete stappen te zetten. Inclusief goedkeuring, afhankelijkheden, en een kalenderplanning
 • Verschillende scenario’s met elkaar vergelijken, best- en worstcasescenario’s te simuleren en deze direct visueel te maken.

De kracht van SAC Planning

SAC Planning zorgt ervoor dat je experts van finance, sales, inkoop, HR en logistiek met dezelfde gegevens werken. Data komt samen in één model, dat budgetten en forecasts faciliteert. Als de prijs van een grondstof met 10 procent stijgt, of de tarieven van zeecontainers omhoog of omlaag schieten, ziet sales direct welke gevolgen dit heeft voor de marge. En wat er dus aan de verkoopkant moet gebeuren om het proces rendabel te houden. Hetzelfde geldt voor fluctuerende personeelskosten. Iedere wijziging kun je analyseren of simuleren, zodat je proactief inspringt op de uitdagingen waar je als productiebedrijf mee te maken hebt.

De belangrijkste voordelen van SAC Planning:

 • Geïntegreerde planning
  Financiële, operationele en strategische planning samen in één model. Dit biedt een holistische kijk op prestaties en processen.
 • Scenarioplanning
  Van best case tot worst case: met SAC modelleer en simuleer je alle mogelijke scenario’s. Dit biedt een optimaal inzicht in de impact van bepaalde beslissingen, prijzen of verstoringen.
 • Visualisatie
  SAC Planning zet je analyse of simulatie om in visualisatie. De kraakheldere grafieken en tabellen tonen niet alleen waar de pijn zit, maar zijn ook eenvoudig intern te delen.
 • Geïntegreerde data-analyse
  Reageer proactief op veranderingen dankzij een geïntegreerde data-analyse. Zo heb je optimaal inzicht in de prestaties van productieprocessen, voorraadniveaus en markttrends.
 • Single source of truth
  Verschillende Excels betekenen verschillende berekeningen. Door SAC Planning te gebruiken als ‘single source of truth’, voorkom je dat afdelingen uitgaan van hun eigen waarheid.

Samenwerking en simulatie

Een hogere arbeidsproductiviteit begint bij efficiëntere processen. SAC Planning helpt jouw organisatie om de samenwerking naar een hoger plan te brengen. Het biedt je medewerkers helder inzicht in cruciale gegevens. Bovendien ben je, door de simulatiemogelijkheden, op alle uitdagingen voorbereid. Zo stuur je tijdig bij en handel je proactief in plaats van reactief. Dit is jouw eerste stap naar een succesvol en productief 2035.

Experts in de productiebranche

Wil je meer weten over de mogelijkheden van SAC Planning voor jouw organisatie? De specialisten van Ctac helpen je graag verder. Als partner van SAP koppelen wij software-expertise aan diepgaande kennis van de productiebranche. Als geen ander zijn we in staat om jouw proces te vertalen naar geoptimaliseerde business content.

Meer productie realiseren met minder mensen?