Je aanbod groeit. Niet alleen in omvang, maar ook in variatie. Waar je vroeger standaardproducten verkocht, vraagt de markt nu om maatwerk, duurzaamheidsscores en specifieke technische informatie. Tegelijk verandert de wet- en regelgeving per land. Je productdata moet dus niet alleen kloppen, maar ook afgestemd zijn op context, kanaal én regio.

Veel organisaties raken hierin het overzicht kwijt. En dat merk je. Productmanagers zijn meer tijd kwijt aan databeheer dan aan assortimentsstrategie. Marketing moet wachten op goedgekeurde teksten. En IT verzandt in integratieproblemen. De groei van je portfolio mag eigenlijk geen belemmering zijn voor je operatie. Maar dat is het vaak wél.

Tientallen versies van de waarheid

In theorie werk je met één single source of truth. Maar in praktijk ontstaan er tientallen versies van dezelfde informatie. Prijsgegevens staan in ERP, productspecificaties in PIM, en sustainability-data weer ergens anders. Ook de input van toeleveranciers is vaak wisselend van kwaliteit. Zonder duidelijke controles en validaties sluipen er snel fouten in. Dat kan goed gaan zolang je aanbod beperkt blijft. Maar zodra je honderden of duizenden producten beheert, verlies je het overzicht.

Ook verschillen tussen landen maken het lastig. Ook als je dezelfde taal spreekt. Bepaalde woorden of termen worden in Nederland bijvoorbeeld op een andere manier gebruikt dan in België. Lokaliseren van content wordt een tijdrovende klus, zeker als je dat handmatig moet doen.

Daarnaast zet nieuwe wetgeving druk op je data. Denk aan digitale productpaspoorten, duurzaamheidslabels of het ‘right to repair’. Elke wijziging betekent een nieuwe controle op volledigheid, consistentie én compliance. Zonder automatisering is dat nauwelijks vol te houden.

Kleine fouten, grote gevolgen

Een foutje in een specificatie lijkt klein, maar kan grote impact hebben. Een verkeerd formaat op een datasheet leidt tot retourzendingen. Een ontbrekend CE-label zorgt voor afkeuring door distributeurs. En als je klant verkeerde productdata doorkrijgt, schaadt dat je betrouwbaarheid.

De druk op datakwaliteit is dus niet alleen technisch van aard, maar raakt ook direct je merkwaarde en klantvertrouwen. Zeker als je via meerdere landen en kanalen actief bent.

Beheers de complexiteit, behoud de controle

Wat je nodig hebt, is een slim en uitbreidbaar datamodel. Daarmee beheer je data centraal én flexibel. Denk aan veldrestricties per producttype, fieldsets, validatieregels en goedkeuringsflows. Zo kun je eenvoudig uitbreiden met extra velden voor lokale compliance of sustainability-eisen, zoals performance data of aanvullende meeteenheden.

Goede governance is daarbij cruciaal. Wie beheert welke data? Welke velden zijn verplicht? Hoe weet je of alles compleet is én wie heeft wat aangepast? Voor compliance is traceerbaarheid onmisbaar. Denk aan auditfuncties, revisiegeschiedenis en versiebeheer van productdata en digitale assets zoals specificaties en productafbeeldingen.

Een solide PIM als fundament

Een volwassen PIM-systeem ondersteunt je in elke fase van databeheer. Van structuur en verrijking tot compliance en rapportage. Met dashboards, rapportages en alerts houd je een vinger aan de pols. En met koppelingen naar andere systemen minimaliseer je dubbel werk.

Daarbij is flexibiliteit cruciaal. Nieuwe eisen mogen geen reden zijn om je hele datamodel om te gooien. Een goed ingericht PIM-systeem groeit mee met je organisatie en voorkomt dat groei omslaat in complexiteit.

Zet de stap naar duurzaam beheersbare productdata

Werk je met een groeiend assortiment? Heb je te maken met meerdere markten, talen en wetgevingen? En merk je dat databeheer steeds meer tijd kost? Dan is dit hét moment om je PIM-structuur onder de loep te nemen. Ctac helpt je daar graag bij. Wij helpen je graag om je productdata niet alleen goed, maar ook duurzaam beheersbaar te maken.

Wil je meer weten?

Zet de volgende stap in productgroei zonder chaos. Wil je weten hoe je productdata wél voor je kan laten werken?