Iedere organisatie beschikt over veel verschillende softwareapplicaties. De ene oplossing is specifiek voor een afdeling, andere oplossingen worden in de hele organisatie gebruikt. Hoe beheert jouw organisatie dit? Hoe zorg je ervoor dat je ook betaalt voor wat je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt? Ctac helpt je kritisch naar de licentiekosten en gebruik te kijken en het maximale uit je software te halen.

Organisaties zijn voortdurend in beweging. Processen wijzigen, personeel komt en gaat en de markt verandert continu. In de loop van de jaren investeren bedrijven in softwareoplossingen die processen verbeteren en het gebruiksgemak van medewerkers bevorderen. Daarvoor nemen ze licenties af per gebruiker of systeem bij diverse leveranciers. De uitdaging voor veel organisaties is om vervolgens goed te blijven monitoren of ze beschikken over de juiste én voldoende licenties. Het gevaar is dat bedrijven uit het oog verliezen waar ze precies recht op hebben als ze diensten op abonnementsbasis afnemen.

Met software asset management zorgen bedrijven ervoor dat ze het maximale uit investeringen in software halen. Het doel is uiteindelijk om grip te krijgen op kosten en het IT-landschap. Zo zijn bedrijven in staat om duizenden euro’s te besparen en komen ze niet voor onverwachte verrassingen te staan bij audits van leveranciers.

Ctac ondersteunt organisaties bij hun software asset management en alle zaken die daarbij komen kijken. Met onze service kijken we nauwkeurig naar de situatie en geven we uitgebreid advies over een drietal aspecten: proces, compliance en gebruik.

1. Processen slimmer inrichten

Door kritisch naar processen te kijken en ze te verbeteren, kunnen bedrijven soms het aantal licenties drastisch terugbrengen. Een voorbeeld is de on- en offboarding van nieuwe medewerkers. Door processen te stroomlijnen voorkomen bedrijven dat een digitale werkplek wordt ingericht met functionaliteiten die een werknemer niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor een medewerker die uit dienst treedt of een andere functie krijgt. Met heldere processen wordt een licentie direct stopgezet of bij iemand anders ondergebracht.

2. Risico’s onder de loep nemen

Compliance is een groot risico voor veel bedrijven. Organisaties willen uitsluiten dat ze boetes moeten betalen door een tekort aan licenties. Daarom is het van belang om de risico’s altijd in het vizier te hebben. Als er een audit komt, moet organisaties weten welke licenties er lopen en wat de afspraken zijn. Zo voorkomen ze bijvoorbeeld dat ze de verkeerde licenties afnemen voor gebruikers. En ze zien eerder kansen om te besparen als er bijvoorbeeld te veel licenties in omloop zijn.

3. Adoptie en consumptie analyseren

Voor sommige organisaties biedt het uitkomst te beoordelen of werknemers het maximale uit de applicatie halen. Vaak hebben bedrijven recht op veel functionaliteiten, maar maken ze daar in praktijk geen gebruik van. Bijvoorbeeld als gebruikers enkel maandelijkse rapportages uitdraaien, terwijl de organisatie een totaaloplossing voor advanced analytics afneemt. Mogelijk biedt een andere licentie beter uitkomst of moet het bedrijf gebruikers beter opleiden in het gebruik van de software.

Bepaal je strategie met Ctac

Bij Ctac hebben we jarenlange ervaring met software asset management. Op basis van onze kennis en expertise hebben we diverse diensten ontwikkeld. Daarmee helpen we organisaties om grip te krijgen op
investeringen in software. We bieden een breed aanbod aan diensten en samen met de business bepalen we waar behoefte aan is. Zo bieden we een sessie om processen in rap tempo te analyseren en te verbeteren. Daarnaast bieden we ook diverse assessments, scans en cooker sessies om compliant te werken of de adoptie van gebruikers te stimuleren.

Ctac Software Asset Management diensten

Proces Compliance Adoptie & Consumptie
SAM Proces CookerSessie Basic Compliance Asessment Maandelijkse gebruiksrapportage
Audit Defence Asessment Route 365 Cooker Sessie
Security Assessment Csat Customer Immersion Experience Microsoft
Finance Assessment voor Azure migratie

De voordelen van Software Asset Management met Ctac

  • Haal het maximale uit je software door kritisch te kijken hoe je oplossingen gebruikt
  • Zorg ervoor dat je altijd compliant bent en bespaar kosten door inzicht te krijgen in je licenties
  • Zorg ervoor dat software gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is
  • Laat bedrijfsprocessen soepel verlopen en goed aansluiten op de software die je gebruikt

Meer weten over Software Asset Management met Ctac? Neem dan contact met ons op.