In mijn vorige blog besprak ik de datamanagement uitdagingen bij het voedselverwerkingsbedrijf van Ruud en Peter. Het verzamelen van hun (master)data bij verschillende afdelingen gaat niet zonder slag of stoot. Het kost Ruud en Peter te veel tijd en de verzamelde data is vaak incorrect of onvolledig. Hierdoor worden er dagelijks bedrijfskritische beslissingen genomen op basis van incorrecte en onvolledige data. Kleine foutjes met mogelijk grote gevolgen.

Gelukkig zijn Ruud en Peter zich bewust van het probleem. En hun situatie is prima te verbeteren. Ik schets ze daarom het volgende scenario. Wat als…

•    de verschillende afdelingen/collega’s exact weten welke data zij moeten aanleveren.
•    zij deze data alleen kunnen doorzetten naar het datamanagementteam als de data correct en volledig is.
•    het verzamelen van data parallel verloopt, bij meerdere afdelingen tegelijk.
•    het datamanagementteam van minuut tot minuut kan zien waar de workflow zich bevindt.
•    het datamanagementteam met één druk op de knop de data in SAP kan aanleggen, the first time right, zonder correcties achteraf.
•    de tijd die wordt besteed aan dataverzameling met 50 procent kan worden ingekort.

De voordelen van datamanagement op een rij

De optimale situatie die ik schets in mijn opsomming is haalbaar. Vooral als het bedrijf gebruik gaat maken van de juiste ondersteunende software. Een oplossing voor datamanagement heeft namelijk grote voordelen:

Enorme tijdswinst

Met een gebruiksvriendelijke oplossing als Winshuttle kun je de tijd die het kost om verschillende dataobjecten, zoals klant- of materiaalgegevens, te creëren met 95 procent verminderen.

Versimpeld proces

Daarnaast kun je verschillende processen herzien en vereenvoudigen. Vermijd bijvoorbeeld complexe Excel-processen en analyses door bestaande systemen en tools op de juiste wijze toe te passen.

Beheers risico’s van (kritische) bedrijfsprocessen

Met invoering van de juiste oplossingen kun je bestaande data opschonen en betrouwbare procedures en afspraken binnen de processen introduceren. Daarmee neem je foutmarges in de data weg. Zo voorkom je bijvoorbeeld opstoppingen bij het datawarehouse doordat de voorraad niet blijkt te kloppen. En hoef je geen stressvolle herstelwerkzaamheden uit te voeren omdat de prijs voor de klant verkeerd is berekend.

Zie bijvoorbeeld deze case bij Coca-Cola: Coca-Cola Hellenic Bottling Company verkort procescycli voor productlancering met 56%

Hoe begin je met datamanagementsoftware?

De inzet van technologie alleen is niet voldoende. Datamanagement is een bedrijfsbreed vraagstuk en moet geborgd worden binnen de hele organisatie en alle processen. Ctac gelooft in een aanpak waarbij het data governance-beleid vertaald is naar praktische activiteiten en maatregelen waarmee je organisatie in control is. Want data governance is geen project, maar een continu proces.
Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om het datamanagement naar een hoger level te tillen? We delen graag onze ervaringen met je en kijken samen welke oplossing past bij jouw organisatie.