Voor sommige organisaties betekent een overstap naar S/4HANA ook een overstap naar cloud ERP. Voor andere is het een moment van heroverweging over waar zij hun ERP willen draaien. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden die verschillen in mate van service, controle, flexibiliteit en ondersteuning. Daarnaast verschillen ook het kostenmodel en het aantal partijen waarmee je afspraken moet maken. Wij zetten veelvoorkomende constructies voor je op een rijtje.

Licentiemodel

Wat de licenties betreft zijn er twee keuzes: een kooplicentie (perpetual of onpremise) of een abonnementsmodel (subscription)

  • Kooplicentie (perpetual license)
    Een doorlopende of kooplicentie geeft je het recht om SAP voor onbepaalde tijd te gebruiken. Je maakt afspraken over de mate van gebruik en de functionaliteiten die je verwacht te gebruiken. Overschrijd je die? Dan volgen er aanvullende kosten. Bij dit licentiemodel investeer je vooraf in de aanschaf van de software (CAPEX). Voor hosting, onderhoud en ondersteuning sluit je een andere overeenkomst af met een gespecialiseerde (beheer)partij zoals Ctac.
  • Abonnementsmodel
    Een abonnement geeft je het recht om de SAP software voor een bepaalde periode te gebruiken. Dit kan maandelijks zijn, maar vaker sluit je de looptijd per jaar of 3 jaar af. Je betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik (OPEX). Hosting, onderhoud en technische ondersteuning zijn bij de prijs inbegrepen, dus je hoeft geen andere overeenkomsten af te sluiten en hebt daardoor maar één aanspreekpunt. Een ander voordeel is dat je minder experts in dienst hoeft te hebben. Bovendien zijn je initiële kosten lager dan bij een kooplicentie.

Ctac Cloud, Hyperscaler by Ctac of RISE with SAP

Naast de licentiemodellen bestaan er ook verschillen tussen de cloud(hosting)oplossingen. Wie voert bijvoorbeeld de implementatie of conversie uit? Wie beheert de cloudomgeving? Wie is verantwoordelijk voor governance en beveiliging? En bij wie kun je terecht voor service en support? Dit zijn drie constructies die vaak voorkomen:

RISE with SAP

RISE with SAP is de nieuwe ’transformation-as-a-service’ propositie van SAP. Hierbij heb je de keuze uit de Public Cloud of de Private Cloud Edition. Beiden worden geheel door SAP geleverd.

Ctac neemt in deze constructie de rol van business- en integratieconsultant op zich. Wij helpen je bij het implementeren van SAP S/4HANA, doorvoeren van innovaties, integraties met andere systemen en het doorontwikkelen van je processen. RISE with SAP werkt met een abonnementsmodel. De SAP updates en het technisch beheer worden uitgevoerd door SAP, eventueel in samenwerking met Ctac.

Ctac Private Cloud

Ctac heeft ook een eigen private cloudinfrastructuur. We beschikken over krachtige servers in vijf datacenters in Nederland en bieden van daaruit verschillende flexibele en veilige cloudinfrastructuurdiensten. Ctac voert de implementatie of conversie naar SAP S/4HANA uit in samenwerking met jouw organisatie. We voeren ook de noodzakelijke SAP updates uit en dragen zorg voor het volledige technisch en functioneel applicatiebeheer. Bij deze optie profiteer je optimaal van de kennis die Ctac heeft van jouw business en branche.

Azure of AWS beheerd door Ctac

Als je al meerdere applicaties hebt die intensief met elkaar samenwerken, dan kan het verstandig zijn om je applicaties en SAP S/4HANA op de public cloud van een populaire hyperscaler zoals Azure of AWS te draaien. Ctac kan je helpen met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van jouw IT-landschap op Azure en AWS. Ctac voert de implementatie of conversie uit en draagt zorg voor de SAP updates en het technisch en functioneel applicatiebeheer.

Ontdek de meest geschikte cloudomgeving voor jouw organisatie

De keuze voor de cloudinfrastructuur die het best past bij jouw organisatie hangt af van je huidige applicatielandschap én van je doelstellingen voor de toekomst. Onze specialisten helpen je graag bij jouw keuze. Bekijk onze clouddiensten.