De moderne werkplek, wat is het eigenlijk?

Kunnen werken op elke gewenste locatie, op elk gewenst tijdstip met ieder gewenst apparaat is de nieuwe dynamische manier van werken. De COVID-19-pandemie heeft de noodzaak van het hebben van een moderne werkplek alleen maar nadrukkelijker aangetoond. Om in die dynamiek optimaal productief te kunnen zijn, is een goed geïntegreerde moderne werkplek onmisbaar. Dat gaat verder dan alleen een laptop, het gaat ook over een mobiele telefoon of tablet die overal gebruikt kan worden en naadloos integreert met de – cloudgebaseerde – applicaties die medewerkers nodig hebben om hun dagelijkse werk uit te voeren. Om modern te blijven, is die werkplek natuurlijk constant aan verandering onderhevig. Dit zijn de zeven trends die we op dit moment zien in de wereld van de moderne werkplek.

1. Online bellen

Microsoft Teams is hét samenwerkingsplatform waarmee medewerkers niet alleen kunnen samenwerken, maar ook vergaderen, mailen, chatten en (beeld-)bellen. Dat kan één op één zijn of met een hele groep. Met Teams hebben uw medewerkers zelfs de beschikking over een volledige contactcenterfunctionaliteit via de laptop. Zo kunnen hele callflows afgehandeld worden via de omgeving van Microsoft Teams, zoals doorschakelen, wachtrijen, of het automatisch doorverbinden van mensen met specifieke vragen naar bepaalde kennisteams. Een aparte telefooncentrale is dan niet meer nodig, en verouderde kunnen vervangen worden!

2. Samenwerken op afstand

Een belangrijk onderdeel van een samenwerkingsplatform is natuurlijk samenwerken. Met Microsoft Teams kunnen medewerkers – onderling met andere collega’s, maar ook met partners of gasten – samen aan bestanden werken. Het is niet nodig bestanden uit te checken en medewerkers hoeven zich ook geen zorgen te maken dat een collega het document misschien heeft geopend. Als andere teamleden aan hetzelfde bestand werken, worden de wijzigingen naadloos samengevoegd.

3. Verhogen van beveiliging

Security is een hot topic. Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar gelukkig zit Microsoft ook niet stil. Dankzij kunstmatige intelligentie is het vandaag de dag mogelijk de werkplek proactief te beschermen. Vreemde en afwijkende gebeurtenissen worden automatisch gedetecteerd, waarbij er direct adequate maatregelen getroffen worden. Daar kan de eenzame eindgebruiker met een antivirusscanner niet tegenop beschermen.

4. Integratie van diverse applicaties

Microsoft Teams speelt een steeds centralere rol in de productiviteit van medewerkers. Zo is het mogelijk om diverse applicaties die in uw landschap voorkomen, naadloos te integreren. Integreer uw CRM-platform met Teams of ontvang up-to-date managementinformatie in Teams via dashboards die gemaakt zijn in bijvoorbeeld Power BI.

5. Citizen development

We kennen het nog wel van vroeger: die ene medewerker die heel handig was met Excel of DBase III en voor collega’s een mooie applicatie ontwikkelde. Het enige probleem was dat alleen die ene medewerker wist hoe de applicatie in elkaar stak. Vandaag de dag kan vrijwel iedereen bedrijfsapps maken, met dank aan Microsoft PowerApps. Deze suite met apps, services, connectors en gegevensplatform biedt een snelle ontwikkelomgeving waarmee apps gebouwd kunnen worden voor zakelijke behoeften. Zo worden gewone gebruikers ineens ook ontwikkelaars: de citizen developers.

6. Wearables

Een moderne werkplek bestaat niet meer alleen uit een laptop en een mobiel, maar daar komen steeds meer zogenaamde wearables bij. Door apparaten als koptelefoons, headsets, camera’s of zelfs databrillen aan te sluiten op de werkplek, kunnen medewerkers steeds makkelijker en in HD-kwaliteit met elkaar en de wereld communiceren.

7. Geautomatiseerde identity- en accessmanagement

De identiteit van iedere gebruiker staat “centraal”. Het beheren van gebruikers en hun toegangsrechten wordt steeds geavanceerder. Als de identiteit van een medewerker is bepaald – op basis van gebruikersnaam, wachtwoord en aangevuld door multifactorauthenticatie – wordt ook nog eens nagegaan waar de medewerker toegang toe heeft tot de verschillende bronnen. Mag een medewerker die inlogt vanuit Japan of een internetcafé bij alle applicaties? Mag een andere medewerker die vanuit huis inlogt bij alle documenten, of mag dat alleen als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan? Daarnaast wordt het gebruik van software voor gegevensverliespreventie (data loss prevention) steeds populairder. Met dergelijke software kan bijvoorbeeld worden bepaald dat creditcardgegevens nooit per mail of in een Teams-chat mogen worden verstuurd of dat documenten met BSN-nummers niet mogen worden opgeslagen of gedeeld.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van een moderne werkplek voor je medewerkers? Neem gerust contact met ons op, wij leren jou en je organisatie graag kennen.

Route365 Cooker Sessie

Hoe zorgt je dat je moderne werkplek je optimaal faciliteert in je behoeften en werkprocessen? De Route365 Cooker Sessie helpt je op weg.