Hoe kan je als organisatie op een efficiënte manier je prijsstrategie aanpassen wanneer de prijzen continu veranderen? Steeds meer organisaties staan voor deze uitdaging. De afgelopen jaren hebben marktveranderingen, waaronder de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne, een grote impact gehad op bedrijven. De coronapandemie veroorzaakte economische onzekerheid en verstoringen in de supply chain, waardoor bedrijven hun prijzen steeds vaker moesten aanpassen aan veranderende vraag en oplopende kosten.

Daarnaast hebben geopolitieke spanningen door de oorlog in Oekraïne geleid tot oplopende grondstofprijzen en handelsbelemmeringen, met als gevolg hevige inflatie. Niet eerder hebben bedrijven, door deze veranderende marktdynamiek, zo vaak hun prijsstelling moeten wijzigen om winstgevend te blijven.

Overwinnen van uitdagingen bij prijswijzigingen in SAP

Het doorvoeren van deze prijswijzigingen kan echter een uitdaging zijn, met name als het gaat om beheer van complexe prijsstructuren en het bijhouden van wijzigingen in SAP. Dit wordt ervaren als complex, technisch, foutgevoelig en tijdrovend.

Bedrijven kunnen te maken hebben met complexe prijsstructuren zoals prijslijsten, kortingsstructuren, volumekortingen, seizoensgebonden prijzen en contractuele afspraken. Het correct beheren en wijzigen van deze structuren in SAP is vaak een IT-technische aangelegenheid en tijdrovend.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste prijzen worden toegepast op de juiste producten, klanten en verkoopkanalen. Het foutief beheren van deze gegevens kan leiden tot fouten, dubbele invoer en inconsistenties in de prijsstelling.

Efficiënt en geïntegreerd

Prijswijzigingen hebben vaak een brede impact op verschillende bedrijfsprocessen. Zoals verkoop, inkoop, voorraadbeheer, facturering en financiële rapportage. Om de juiste prijzen te factureren en rapporteren, is het is belangrijk om ervoor te zorgen dat prijswijzigingen correct worden doorgevoerd.

Om deze uitdagingen aan te pakken is het belangrijk om een goed geïntegreerde en geautomatiseerde oplossing te hebben. Een oplossing die naadloos samenwerkt met SAP en die het mogelijk maakt om prijswijzigingen efficiënt en nauwkeurig door te voeren voor het hele bedrijf.

Precisely Automate Studio

Precisely Automate Studio is een low-code/no-code oplossing die de business de mogelijkheid biedt Excel te gebruiken voor het in massa wijzigen van prijzen. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van (externe) consultants of de IT-afdeling. Zo kan een Automate Studio eenvoudig een prijswijzigingen script opzetten door SAP key users, zonder IT-codering.
Daarnaast helpt de oplossing met de kwaliteit van je data door middel van regels en controles. Omdat Automate Studio nauw geïntegreerd is met SAP geeft het tevens de mogelijkheid om de data te valideren voorafgaand aan het laden in SAP. Dit allen te samen maakt Precisely Automate Studio dé oplossing om op een efficiënte manier je prijsstrategieën aan te passen wanneer prijzen continue veranderen.

Wil je meer weten over Precisely Automate (voorheen Winshuttle)?

Hoe Precisely Automate Studio een impact kan hebben op al uw SAP transacties (oa. Materialen, Leveranciers, Klanten, Financieel)? Of ingezet kan worden als datamigratie oplossing naar S/4HANA?

Neem dan contact op met Laszlo de Kleijn.