Welke manier van overstappen naar SAP S/4HANA past bij jouw organisatie?

05 mei 2022
Digitale Transformatie,
ERP,
S/4HANA
2 min leestijd

Welke manier van overstappen naar SAP S/4HANA past bij jouw organisatie?

05 mei 2022

Overweeg jij om met jouw organisatie de overstap naar SAP S/4HANA te maken? Dan loop je ongetwijfeld tegen allerlei vragen aan. In deze tweedelige blogserie geven we antwoord op twee vragen die voor elke organisatie gelden. We leggen uit welke overstapscenario’s er zijn en op welk platform je SAP S/4HANA kunt gaan draaien. In dit eerste deel nemen we de meest voorkomende migratiescenario’s onder de loep.  

Het alom gebruikte ERP-systeem SAP ECC is in 2027 end-of-life, met verlengde ondersteuning tot uiterlijk 2030. Daardoor voelen sommige gebruikers zich gedwongen om over te stappen naar SAP’s nieuwe platform S/4HANA. Toch is de keuze voor SAP S/4HANA vooral een keuze voor meer innovatiemogelijkheden en toekomstbestendigheid. In S/4HANA beschik je bijvoorbeeld over de gebruiksvriendelijke Fiori-interface en Extended Warehouse Management. Maar ook je data is in betere handen dankzij Embedded Analytics en de HANA-database. Kortom, redenen genoeg om naar S/4HANA te migreren.

Migratiescenario’s: kies jouw ideale route naar S/4HANA 
Als je ervan overtuigd bent dat jouw organisatie over moet naar SAP S/4HANA, is de logische vervolgvraag: hoe dan? Dat hangt met name af of je tevreden bent over je huidige systeem en inrichting.

Brownfield: systeemconversie 
Als je business nu goed draait op je huidige SAP-systeem, en je jouw historische data wilt meenemen naar S/4HANA, dan is een systeemconversie waarschijnlijk de beste keus. De zogenoemde Brownfield-aanpak.

Deze aanpak is een systeemconversie. Daarbij breng je jouw bestaande businessprocessen en technische inrichting naar een nieuw platform. In dit geval SAP S/4HANA. Het is een modernisering van je processen, waarbij je pas na de migratie stap voor stap verbeteringen doorvoert en nieuwe mogelijkheden kunt benutten. De Brownfield-aanpak is kort gezegd de snelste en goedkoopste optie, maar zorgt wel dat je maatwerk behouden wordt en is alleen verstandig als je tevreden bent over je huidige inrichting.

Greenfield: nieuwe implementatie 
Ben je op dit moment minder tevreden? Bijvoorbeeld omdat jouw ERP je businessprocessen niet meer goed ondersteunt en je verwacht in de toekomst je oude data weinig te gebruiken, dan is een nieuwe implementatie de beste keuze. De zogenoemde Greenfield-aanpak.

De Greenfield-aanpak is een nieuwe implementatie of een herimplementatie. Daarbij ga je eerst je processen herontwikkelen en vereenvoudigen met de mogelijkheden en innovaties van je nieuwe systeem in gedachten. Je probeert daarbij zoveel mogelijk processen te standaardiseren. Dat doe je door beschikbare best practices te gebruiken en daar zo min mogelijk van af te wijken. Zo houd je de kern van je systeem ‘schoon’ waardoor je systeem makkelijker onderhoudbaar is.

Bij de Greenfield-aanpak migreer je alleen je relevante masterdata. De oude systeeminrichting en overige data neem je niet mee naar je nieuwe systeem. Deze aanpak is weliswaar duurder en duurt langer, maar je neemt wel afscheid van huidige pijnpunten en verouderde inrichting.

Is er een tussenoptie? 
Is de keuze tussen Brown- en Greenfield zwartwit of zijn er ook nog mengvormen denkbaar? Nou… ja en nee. Er zijn tussenvormen, waarbij je jouw data eerst opdeelt en slechts een deel meeneemt naar S/4HANA. Bijvoorbeeld door de data op te knippen in tijd, of in verschillende bedrijfsonderdelen.

Het is ook mogelijk om je systeeminrichting zonder data over te zetten naar S/4HANA of alleen je open data mee te nemen.

Wij raden bovenstaande tussenopties echter alleen aan als je daar een goede reden voor hebt. Zo’n lean-variant gaat namelijk gepaard met een aantal nadelen. Het is bijvoorbeeld heel tijdsintensief en dus duur. Er zijn extra tools voor nodig en SAP moet waarschijnlijk medewerking verlenen. Dat maakt een tussenoptie niet de makkelijkste weg.

Stippel jouw route naar SAP S/4HANA uit met Ctac
Wil je advies over de beste aanpak voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op over ons zelfontwikkelde overstapprogramma S/4MOVE. Daarin doorloop je vijf fases om de migratie of implementatie naar SAP S/4HANA zo soepel mogelijk te laten verlopen. Eerst laten we je ervaren wat je kunt verwachten van S/4HANA. Daarna brengen we in kaart in hoeverre jouw organisatie klaar is voor een overstap. Vervolgens richten we onze blik op de toekomstige architectuur.

 

Deel deze pagina

Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.