Het effect van de coronacrisis op consultancy

13 november 2020
Resourcing
4 min leestijd

Het effect van de coronacrisis op consultancy

13 november 2020

De wereldwijde COVID-19-crisis verplicht bedrijven om hun manier van werken drastisch aan te passen. Digitalisering is het nieuwe normaal, social distancing is de nieuwe standaard en thuiswerken is plots noodzaak voor zeer veel mensen. Ctac ziet ook op de consultancymarkt een behoorlijke impact. In deze blog bespreken we de gevolgen van de coronacrisis op consultancy.

Net zoals veel andere bedrijven merkte Ctac de gevolgen van de coronacrisis vrijwel direct. Activiteiten en projecten bij klanten gingen over het algemeen door, maar alles verliep online en op afstand. Medewerkers en klanten pastten zich vlot aan. Hier en daar schroefden klanten het werk van consultants terug van fulltime naar parttime. Sommige klanten verloren omzet, wat ook resulteerde in het bevriezen of verminderen van activiteiten.

Binnen de consultancymarkt zagen we de grootste impact in de maanden die volgden op de uitbraak van het coronavirus. Klanten stelden geplande projecten bijvoorbeeld uit tot een later te bepalen datum. Naar schatting zal er in de gehele consultancyindustrie een omzetdaling zijn van ruim 25 miljard euro ten opzichte van 2019 (bron: consultancy.org).

Voor wat betreft Nederland en België gaat het om een geschat verlies van bijna 295 miljoen euro.

Meer kandidaten, minder vacatures

De terugval en het uitstellen van nieuwe projecten heeft een grote impact gehad op de beschikbaarheid van consultants. Consultants die voor de crisis vrijwel niet beschikbaar waren, kregen opeens ruimte in hun agenda’s voor nieuwe projecten. Maar die nieuwe projecten waren er juist niet. En waar geschikte kandidaten voor een groeiend aantal vacatures in het begin van 2020 steeds moeilijker te vinden waren, zijn er nu juist meer consultants beschikbaar dan dat er vacatures zijn.

Vooruitzichten naar Q4 en 2021

Wat staat ons te wachten? Wanneer we vooruitblikken op Q4 2020 en 2021 vallen enkele tendensen op:

1. Toename van flexibel werken

We merken dat klanten die voor het coronavirus al flexibel werkten, in de toekomst dit nog meer gaan promoten. Consultants die voorheen gemiddeld een dag per week vanuit huis werkten, geven aan in de toekomst twee tot drie dagen per week thuis te zullen werken. Hiring managers en consultants die voor COVID-19 niet flexibel werkten, geven aan dat het verplichte thuiswerken hen zeer goed is bevallen. Ze verwachten dat zij in de toekomst structureel zullen blijven thuiswerken. Over het algemeen zijn de thuiswerkervaringen van werkgevers en werknemers positief. Al zoekt iedereen wel naar een gezonde mix van werken op kantoor en vanuit huis. De voornaamste drijfveren zijn de behoefte aan sociaal contact en een goede balans tussen werk en privé.

2. Security wordt nog crucialer

Veilig digitaal werken vanuit huis wordt steeds belangrijker. Vanuit klanten stijgt nu al de vraag naar extra ondersteuning op dit gebied.

3. Meer vraag naar consultancy vanaf einde Q4

De consultancymarkt herpakt zich. Bedrijven maken zich klaar om van 2021 ‘hun jaar’ te maken. Het aantal aanvragen stijgt op dit moment al en naar verwachting neemt dat aan het einde van dit jaar alleen maar toe.
Klanten willen vanaf 2021 weer volop van start gaan met nieuwe projecten, maar ook de projecten weer oppakken die on-hold zijn gezet.

Plan resources op tijd in

De kans is zeer groot dat vanaf begin 2021 de vraag naar consultants opnieuw groter is dan het aanbod. Het is daarom cruciaal om op tijd te beginnen met de resourceplanning. Breng nu al in kaart welke resources er nodig zijn voor welke projecten. Stem dat af met partners en bepaal wie het beste kan ondersteunen bij welke vragen. Zo bent u verzekerd van beschikbare consultants en blijft u de concurrentie een stap voor.

Ctac staat in direct contact met ruim vijftienhonderd consultants. Daarom kunnen we snel en efficiënt voldoen aan elke vraag op het gebied van resourcing. Meer weten? Hier vindt u nog veel meer boeiende content over resourcing. Wilt u liever sparren over dit onderwerp met mij of met een van mijn collega’s? Dan staan wij u graag te woord. Laat uw gegevens achter en wij nemen direct contact met u op.

Onze volgende blog gaat over uitdagingen en tips bij het inhuren van een IT-consultant. In deze blog behandelen we 5 valkuilen bij het inhuren van consultants en hoe je ze voorkomt.

Geschreven door Jeroen Valgaerts
Sales Account Manager Ctac Belgium
Aanmelden
Meld je hier aan voor blog updates

    Deel deze pagina

    MIS GEEN ENKELE CTAC UPDATE

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief