Contact

x

Headless IT zet de business aan het roer

14 november 2019, 3 min leestijd

De business meer in charge en de IT beter op orde. Headless IT, ofwel de loskoppeling van front-end en back-end, levert voordelen op voor de hele organisatie. Mits u het goed borgt in uw organisatiestructuur.

Computers en netwerken configureren, kabels trekken, accounts aanmaken: voor hun vroegere takenpakket draaien IT’ers de hand niet om. Was bedrijfsautomatisering maar nog steeds zo overzichtelijk. Tegenwoordig is het allemaal zo complex en divers dat elke discipline een specialisme op zich is.

Nog altijd proberen IT-afdelingen de kennis in pacht te hebben en alles op automatiseringsgebied te regelen. Met de complexiteit van vandaag is dat een onmogelijke taak. De business ziet IT als ballast, niet wendbaar en niet flexibel. Het slechte imago leidt tot schaduw-IT, waarbij op de werkvloer naar oplossingen wordt gezocht. Uiteindelijk komt het op het bordje van IT terecht. Het moet toch worden ge├»ntegreerd en beveiligd.’

De oplossing kan liggen in het ontkoppelen van front-end en back-end. In een headless IT-architectuur trekken we deze twee werelden uit elkaar. De front-end is de presentatielaag die de business naar hartelust kan inrichten en uitbreiden voor de gewenste gebruikerservaring. De back-end bestaat onder meer uit achterliggende systemen, data, business-logica, IT-beveiliging en compliance. Die twee werelden communiceren met elkaar via API’s. Het beheer van deze interface vormt een belangrijke basis voor de governance.

Microservices

Door de slimme loskoppeling van front- en back-end houdt de IT-afdeling grip op het fundament.
Een headless architectuur heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo zorgt het voor een consistente versie van de waarheid. Ongeacht de presentatielaag gelden telkens dezelfde data en business-logica. De architectuur maakt het bovendien mogelijk om eenvoudig microservices te koppelen. Dit zijn losse functionele componenten, waarmee je bijvoorbeeld data op een veilige manier kunt opvragen en/of wegschrijven via API’s.

Door de slimme loskoppeling van front- en back-end houdt de IT-afdeling grip op het fundament. Het leidt namelijk tot een gecontroleerd IT-landschap dat ze effici├źnter beheren. Tegelijkertijd krijgt de business, onder het toeziend oog van IT, de vrijheid om zelf hun eigen waarheid en functionaliteit te ontwikkelen en deze vervolgens ‘in te pluggen’ in de achterliggende IT. Ze kunnen de componenten gemakkelijk bouwen met behulp van low-code ontwikkelplatformen, waarvoor weinig programmeertalent nodig is.

Rollen en skills

Een headless architectuur vereist wel de nodige voorbereiding. En dan met name op organisatorisch vlak. De business trekt meer taken naar zich toe. Nieuwe rollen en skills worden belangrijk, vooral op het vlak van DevOps en de alignment tussen business en IT. De IT-organisatie is altijd faciliterend. Ze zijn steeds minder bezig met operations en juist meer met zaken als data, integratie en security. Dit maakt de organisatie veel wendbaarder en toekomstbestendig.

Van verkoopteams tot marketing en HR, afdelingen laten zich niet meer tegenhouden door de IT. Zij eisen de regie over gebruikte user interfaces en vinden dat aanpassingen en uitbreidingen snel moeten kunnen plaatsvinden zonder vertraging vanuit IT. Herkenbaar? Denk dan eens aan een headless IT-architectuur. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Interesse? Neem contact op met ons.