Contact

x

Zonder plan naar de cloud? Geen goed plan!

20 augustus 2019, 4 min leestijd

Overstappen naar de cloud, het klinkt zo simpel. Toch merk ik dat veel mensen niet echt een idee hebben wat het precies inhoudt en hoe je zo’n overstap aanpakt. Een goed plan biedt houvast en is als een stip op de horizon. Dat wil niet zeggen dat het plan in steen gebeiteld moet zijn, maar het is wel belangrijk een lijn uit te stippelen en bepaalde fundamentele beslissingen te nemen. Léon van den Bogaert, Manager Cloud Services, bespreekt in deze blog welke beslissingen dat zijn.

Best of breed of best of suite?

Een van die fundamentele beslissingen is de keuze voor een “best of breed” of “best-of-suite” strategie. Bij de keuze voor “best of suite kiest u ervoor alle software bij één partij te betrekken. Microsoft, SAP, Oracle zijn voorbeelden van softwarehuizen die zo’n volledige suite kunnen leveren. Het communiceren met maar één vendor kent natuurlijk zijn voordelen en over integratie is al nagedacht. Toch beweegt de cloudwereld zich in rap tempo naar “best of breed”; voor elke bedrijfsfunctie wordt de best passende oplossing gekozen. In dat geval heeft u per definitie te maken met meerdere leveranciers. Maar u moet ook zelf nadenken over integratie van data, applicaties, processen en security.

Integratie van data, applicaties en processen

Als u kiest voor best of suite kunt u ervan uitgaan dat het wel goed zit met de integratie van data, applicaties en processen. Maar in het geval van “best of breed bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Zo moet uw data betrouwbaar en consistent zijn, waar ze ook staan. Neem bijvoorbeeld het ERP-systeem. Van oorsprong waren deze systemen nogal groot en complex. Het voordeel was wel dat elke wijziging in een en hetzelfde klantrecord plaatsvond. Stap je over naar een multi-cloud-omgeving, staat datzelfde record op meerdere plekken. Het is dan zaak te zorgen dat die data consistent blijven, over de cloud(s) heen. Hetzelfde geldt voor applicatie- en procesintegratie. Applicaties moeten naadloos geïntegreerd zijn in uw cloud landschap voor een optimale gebruikerservaring. Systemen moeten naadloos samenwerken en er moet sprake zijn van procesregie over de systemen heen, draaiend bij meerdere providers in diverse clouds. Bij potentiële verstoringen – technisch of functioneel – moet u wel weten waar u moet aankloppen.  Doet een applicatie het niet? Benadert u dan de applicatieverantwoordelijke of de onderliggende cloud-provider? Het is belangrijk zicht te hebben op uw processen en hoe die over verschillende vendoren verdeeld zijn. Regievoering is belangrijk: bent u in staat om op zowel operationeel als tactisch en strategisch niveau leveranciers aan te sturen?Download ook de Whitepaper: 6 belangrijke aandachtsgebieden voor de multi-cloud

Security Integratie

Nu hacking een heel nieuw businessmodel is geworden, is security-integratie belangrijker dan ooit. Bij de keuze voor “best of suite is de kans groot dat uw provider daar goed over heeft nagedacht. Maar kiest u voor best of breed is dat een ander verhaal. Natuurlijk zijn er allerlei goede oplossingen die uw systeemlandschap behoeden voor bedreigingen, maar het is wel belangrijk dat het in uw strategie is opgenomen.

Technologie verandert, maar bepaalde zaken blijven

Hoe snel de technologie ook verandert, uw verantwoordelijkheid naar de business, de plicht om de informatievoorziening op orde te hebben, kunt u niet uitbesteden. Het gaat daarbij om de volgende vier aspecten die in uw sourcing-strategie moeten terugkomen:

  • Kwaliteit: hoe zorg ik voor een constante juistheid van mijn informatievoorziening?

  • Wendbaarheid: hoe zorg ik dat ik snel genoeg kan meebewegen, of zelfs: hoe kan ik IT als katalysator voor verandering laten fungeren?

  • Efficiëntie: tegen welke inzet en kosten doe ik dat?

  • Tevredenheid: de resultante van uw inspanningen op het gebied van kwaliteit, wendbaarheid en efficiëntie.

Geen borrelpraat maar een gedegen strategie

Zonder een sourcing-strategie die op deze aspecten inzoomt, doet u zichzelf tekort. ‘Wij gaan naar de cloud’ mag geen borrelpraat worden. Een goede strategie leidt tot een plan in de tijd. Het is best mogelijk dat u nog niet in staat bent alle stappen uit te voeren, maar dan bent u er wel zeker van dat de stappen die u kunt zetten uiteindelijk leiden naar die mooie stip aan de horizon.

Checklist: In vijf stappen naar de cloud

De voordelen van cloud maken het voor veel ondernemingen aantrekkelijk om de sprong te wagen, want cloud biedt een flinke vooruitgang op het gebied van wendbaarheid, functionaliteit en productiviteit. Maar dat betekent niet dat u ‘zomaar’ in het diepe moet springen. U wilt een weloverwogen besluit nemen op basis van een zorgvuldige afweging. Deze checklist met de vijf stappen naar de cloud helpt daarbij.
Download de checklist

Meer weten?

Ga op zoek naar een partij die u met dat plan kan helpen, naar een partij die snapt hoe te acteren in zo’n landschap en die uw branche goed begrijpt. Wilt u eens verder praten over wat een overstap naar de cloud voor uw organisatie kan betekenen en hoe u die overstap kunt maken? Neem gerust contact met me op via Leon.van.den.Bogaert@ctac.nl