Starten met Predictive Analytics? Deze 4 tips helpen je op weg

12 december 2021
Data & Analytics
3 min leestijd

Starten met Predictive Analytics? Deze 4 tips helpen je op weg

12 december 2021

Predictive Analytics klinkt voor veel organisaties als een ingewikkelde discipline. Veelvoorkomende misvattingen zijn dat je heel goed moet zijn met cijfertjes en dat het een soort wetenschappelijk onderzoek is waarvoor je eerst specialisten in huis moet halen. Ook denken sommigen dat als je er mee begint, je pas na lange tijd de eerste resultaten boekt. Maar is dat zo?

Laat me beginnen met te zeggen: dat is tegenwoordig niet meer het geval. Met de hedendaagse technologie kunnen de meeste mensen prima uit de voeten en boek je al snel resultaten. Mits je kiest voor een goede aanpak. Daar kan ik bij helpen. In dit blog geef ik je alvast vier tips voor hoe je het beste kunt beginnen met predictive analytics.

1. Start vanuit een duidelijke uitdaging

Stel jezelf allereerst de vraag hoe voorspellende technologie een toevoeging kan zijn voor jouw organisatie. Wil je bijvoorbeeld de verkoopvraag of het aantal bezoekers in je winkel voorspellen? Wil je preventief onderhoud plegen, fraude voorkomen, operationele processen verbeteren of de kosten van je supply chain proces verminderen? Door je uitdaging duidelijk voor ogen te hebben, kun je gerichter op zoek naar een oplossing. Bovendien helpt het je om het project niet te groot te maken.

2. Betrek stakeholders

Heb je een uitdaging gekozen en weet je wat je wilt bereiken? Zet dan de mensen die belang hebben bij het oplossen van het probleem bijelkaar. Kies collega’s die bevoegd zijn om veranderingen door te voeren en die verantwoordelijkheid dragen. Zie predictive analytics niet als een blackbox waar alleen dataspecialisten aan kunnen werken. Kies voor een combinatie van business professionals en IT-experts. En ga op zoek naar expertise van buitenaf. Door de business vanaf het begin te betrekken, kun je hun kennis van de processen gebruiken in je voorspellende analyses. En door externe ervaring in te schakelen, voorkom je beginnersfouten en houd je de vaart in je project.

3. Werk in korte cycli

Wanneer je de uitdaging gedefinieerd hebt en de brainstorm start met je team, is het verleidelijk om direct meerdere processen aan te pakken. Maar doe dat niet! Ga stap voor stap te werk. Door te werken in korte, behapbare cycli, bereik je snel resultaat. Het succes van die kleine projecten zorgt ervoor dat je sneller draagvlak creëert in je organisatie. Daardoor kun je eenvoudiger het volgende project lanceren. Moderne applicaties zoals SAP Analytics Cloud, Dataiku DSS, SAS Advanced Analytics, DataRobot bieden veel functionaliteiten die geschikt zijn voor deze werkwijze. Dankzij de standaarden die deze apps bieden, hoef je niet alles zelf te coderen, maar maak je gebruik van een groeiend aantal reeds beschikbare algoritmes. Zo bouw je in een mum van tijd een model voor je project.

4. Verwacht niet direct het perfecte resultaat

Het is altijd spannend om nieuwe werkwijzen in praktijk te brengen, maar wanhoop niet als je niet direct het gewenste resultaat bereikt. Het is niet erg om fouten te maken. Als je de voorgaande tips ter harte hebt genomen, werk je namelijk in kleine projecten en korte cycli. Fouten hebben dus minder impact. En de lessen die je leert, neem je meteen mee in de volgende cyclus. Die trial and error benadering vraagt om wat flexibiliteit van je team, maar betaalt zichzelf zeker terug.

Predictive analytics in de praktijk

De stap naar voorspellend werken is dus niet zo groot als je denkt. Ik daag je graag uit om het eens te proberen. Kies een uitdaging, zet betrokkenen bij elkaar en ga stapsgewijs aan de slag. Wees niet bang om fouten te maken, dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Meer weten of direct aan de slag? Neem een kijkje op onze pagina over Predictive Analytics.

Geschreven door Nico Buwalda
Business Consultant bij Ctac - Geeft zijn klanten meer eenvoudige toegang tot betere informatie. Wat is er gebeurd, wat zal er gebeuren en hoe kunnen we dat beïnvloeden met Analytics.
Aanmelden
Meld je hier aan voor blog updates

    Deel deze pagina

    Altijd op de hoogte van de laatste trends binnen de IT

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.