Contact

x

6 vooroordelen over SharePoint die niet meer kloppen

27 juni 2019, 3 min leestijd

Ondanks dat het platform een enorme groei heeft meegemaakt, zijn de vooroordelen over SharePoint hardnekkig. Wij belichten zes veelgehoorde vooroordelen en vertellen hoe het echt zit.

1) SharePoint-trajecten zijn alleen geschikt voor grote bedrijven

Ooit was dat inderdaad het geval. Voordat SharePoint Online bestond, moest er inderdaad een hele omgeving worden ingericht voor SharePoint. Tel daar een fiks aantal consultancy-uren bij op en de teller stond al op €50.000 voor u het wist. Met de komst van SharePoint Online kunt u al vanaf een paar euro per gebruiker direct aan de gang. Steeds meer bedrijven stappen over naar Office 365 in de Cloud. Daarbij is SharePoint Online al inbegrepen. SharePoint is dus vele malen toegankelijker geworden dan ‘vroeger’.

2) SharePoint-trajecten zijn ICT-trajecten

Ook dit vooroordeel komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ooit draaide SharePoint op een server en die server moest ingericht en onderhouden worden. Dat werd vanuit ICT gefaciliteerd. Maar met de komst van SharePoint Online zijn SharePoint-trajecten bij uitstek trajecten vanuit de business geworden. Vanuit de businesskant komt een vraag: gebruikers willen beter en efficiënter samenwerken, men zoekt innovatieve manieren om werk te delen en om projecten en teams te ordenen. Met SharePoint beschikt iedereen over de juiste – en dezelfde – informatie, op de juiste plek en op het juiste moment.

3) Alleen SharePoint-consultants kunnen werken met SharePoint

Opnieuw even terug naar een aantal jaar geleden. Toen werd een grote gereedschapskist die SharePoint heette in een bedrijf neergezet, en met een vriendelijke handdruk werd de organisatie veel succes toegewenst. Dat eindigde zelden in een succes. Maar SharePoint is veel volwassener geworden. Het is helemaal aan te passen aan de wens van de organisatie en heeft een gebruikersvriendelijke interface. Door SharePoint Online te combineren met de juiste apps en die heel doelgericht in te zetten, heeft u echt geen consultancykennis nodig om voordeel te halen uit SharePoint. Natuurlijk is er wel consultancykennis nodig om een SharePoint-omgeving als iConnect
goed in te richten. Maar ook dat is veel beperkter dan voorheen.
Bekijk ook de video: Een introductie tot Microsoft SharePoint

4) SharePoint is de meest ‘veilige’ tool; wat u erin stopt vindt u nooit meer terug

Wij mensen zijn gewend om te denken in mapjes en sub-mapjes. Maar als we maar genoeg bestanden opslaan, hebben we op een gegeven moment geen idee meer wat waar staat. Niet alleen SharePoint zelf, maar ook de zoekfunctie is veel volwassener geworden. Zo kunnen gebruikers tegenwoordig metadata meegeven aan documenten – ook wel: taggen – en daarop zoeken. Het is natuurlijk wel zaak om de gebruikers zich hiervan bewust te maken. Neem Google: daar denkt ook niemand in mapjes.

5) SharePoint is een fileserver

We horen het nog maar al te vaak: we willen af van onze fileserver en zetten alles in SharePoint. Daarmee verschuift u alleen het probleem. Neem een stap terug. Welke informatie is er voor handen in de organisatie, hoe relevant is al die informatie nog, wie moet toegang tot welke informatie en welke samenwerkingsverbanden zijn er? Breng dat in kaart en ga dat faciliteren. Op die manier stapt u over van een opslagplek voor bestanden naar een samenwerkingsomgeving die functioneel iets biedt.

6) Mijn gebruikers kunnen en willen er niet mee werken

Als u SharePoint Online introduceert zonder enige begeleiding, dan is de kans inderdaad klein dat gebruikers het zullen omarmen. Digitalisering moet het werk van uw mensen efficiënter en eenvoudiger maken, maar vaak is juist het tegenovergestelde het resultaat. Aandacht voor adoptie is heel belangrijk. Uw mensen worden al overladen met kanalen en informatie. Door ambassadeurs aan te wijzen creëert u draagvlak in de organisatie. Introduceer kleine stukjes functionaliteit tegelijkertijd, overlaad mensen niet. En maak duidelijk welk probleem u oplost met de nieuwe manier van werken. Zo worden ook uw gebruikers enthousiast over SharePoint.