Contact

x

Desktop-as-a-Service (DaaS): hoe het werken leuker maakt

1 oktober 2018, Retail, Wholesale, Manufacturing, Woningcorporaties & Vastgoed, 3 min leestijd

Technologie brengt ons ver. Zó ver, dat we er inmiddels van uitgaan dat we altijd en overal soepel aan de slag kunnen. Niet alleen privé, maar ook op bij onze dagelijkse werkzaamheden. We verwachten altijd en overal dezelfde user experience, waar we ook aan het werk zijn. En juist dat is wat Desktop-as-a-Service (DaaS) biedt. In dit blog lees je hoe DaaS dat voor elkaar krijgt.

Terwijl je dit leest ben je hoogstwaarschijnlijk online. Via je laptop, tablet of smartphone. Grote kans dat je na het lezen van deze blog online blijft en websites bezoekt. Bestanden verzendt. Printopdrachten verstuurt. Over veel van je alledaagse werkzaamheden denk je al niet eens meer na. Totdat de verbinding plots ontzettend traag wordt. Of zelfs niet werkt. Hoe frustrerend! En dan ben ik nog niet eens begonnen over de kostbare tijd die je verliest.
Recorded Webinar: DaaS met Business Productivity

Welkom DaaS, dag frustratie

Uit onderzoek blijkt dat Belgische belastingambtenaren jaarlijks maar liefst 14 werkdagen verliezen vanwege ICT-problemen. Printers doen het niet, toepassingen zijn uit de lucht of het computersysteem ligt plat. Rampzalig voor de user experience van de ambtenaren. En ze zijn zeker niet de enigen zijn die deze problemen tegenkomen. Regelmatig kom ik bij bedrijven over de vloer en uit eigen ervaring weet ik hoe vaak het geduld van gebruikers op de proef wordt gesteld.
 
In mijn vorige blog ging ik al in op de voordelen van Desktop-as-a-Service (DaaS). Dat kun je zien als een online desktop. Een serviceprovider brengt de rekenkracht van je device onder in een datacenter. En voorziet je van daaruit van basisfunctionaliteiten, zoals applicaties, back-ups en beveiliging. Het resultaat? Een goede, snelle en veilige werkplek. Waar of wanneer je ook aan het werk bent. En dus geen lokale bestanden meer op je devices. Ik zal je, aan de hand van drie veel voorkomende ICT-ergernissen, laten zien hoe DaaS de user experience van iedere gebruiker drastisch verandert.
 
1. Een trage computer
Als iets frustreert, dan is het wel een trage computer. Lange opstarttijden, programma’s die vastlopen of enorm traag zijn, printers die niet werken: bezoek een gemiddeld internetforum en
de trage computer staat bovenaan als dé ICT-ergernis. De oorzaak hiervan zit ‘m in de rekenkracht van je devices, die niet beschikken over de laatste updates, veel data hebben opgeslagen en daardoor steeds trager werken. DaaS neemt die rekenkracht over van je device. Bovendien ververst DaaS jouw software om de dag, waardoor je altijd beschikt over snelle processen en de nieuwste versies van software zoals Windows en Microsoft Office. DaaS houdt simpelweg de vaart erin.
 
2. Thuiswerken lukt niet
Fijn, een dag thuiswerken. Maar hoe kom je op het netwerk van de zaak? Je beschikt over een systeem waarmee je in moet loggen op je zakelijke omgeving, maar de verbinding werkt niet of nauwelijks. Dus gebruik je voor je mailverkeer je privé-account. Of je gaat met usb-sticks in de weer. Goed, je bent aan het werk, maar of het veilig is? Met DaaS hoef je je die vraag niet te stellen. En kun je volstaan met alleen een internetverbinding. Applicaties draaien niet op je device, maar in het beveiligde datacenter van je serviceprovider. Daardoor zijn je persoonlijke desktop en de daaraan gekoppelde applicaties en data op ieder device en altijd beschikbaar.
 
3. Wéér dat wachtwoord wijzigen
Eindelijk zit dat nieuwe wachtwoord in je hoofd. Waarna het wederom verandert, je wéér een nieuw wachtwoord moet onthouden en dat vast weer eens vergeet. Gelukkig kan het met DaaS anders. Met Multi Factor Authenticatie verifieer je een single sign-on. Na één keer inloggen kun je dus bij alle applicaties die cruciaal zijn om je werk uit te voeren. Daarnaast wordt je virtuele omgeving centraal gecontroleerd en beheerd. Zo voorkom je dat bedrijfskritische gegevens op straat komen te liggen.
 
Uiteraard gelden ook voor een oplossing als DaaS voorwaarden voor een optimale user experience. Terwijl de oplossing plug&play is voor de gemiddelde kenniswerker, heeft bijvoorbeeld een grafisch ontwerper nog altijd te maken met de lokale rekenkracht van tekenprogramma’s. Maar geen zorgen, want met DaaS kunnen gebruikers snel switchen tussen devices in de cloud en lokale applicaties.