Contact

x

Hoera, we zijn Live!

4 september 2018, 2 min leestijd

Succes moet je vieren. Het wordt zelfs aanbevolen door Kotter, die het in zijn 8-stappen plan voor het succesvol doorvoeren van veranderingen in organisaties op de 6e plaats zette. En laten we eerlijk zijn, er is natuurlijk niks mis met een goed feest.
 
Dus begrijp ik maar al te goed dat je het moment waarop je live gaat wilt aangrijpen om een feest te organiseren. Met alle gebruikers en met het projectteam dat hard gewerkt heeft aan de nieuwe applicatie. Zo’n moment laat je niet ongemerkt voorbijgaan. Meestal wordt hiervoor een bijeenkomst georganiseerd in het bedrijfsrestaurant. Waar de directeur in zijn speech iedereen in het projectteam bedankt voor het harde werken en de projectleider een leuke anekdote deelt. Om tenslotte de applicatie met een symbolische handeling officieel in gebruik te nemen. Nog wat lekkers voor bij de koffie en dan aan de slag!

Gebruikers bepalen het succes

Toch denk ik dat er een mijlpaal is die nóg belangrijker is om te vieren dan het moment van ingebruikname van het nieuwe systeem. Want hoewel daaraan voorafgaand natuurlijk een topprestatie is geleverd, zegt dit nog niets over het resultaat van het project.
 
Want dat resultaat wordt volgens mij door de gebruikers bepaald. Zijn ze voldoende geïnformeerd over wat er van hen verwacht wordt? Weten ze het nieuwe procesverloop en hun bijbehorende taken en verantwoordelijkheden? Kunnen ze hun werk uitvoeren met de nieuwe applicatie? En gaan ze dat ook doen? Dat wordt natuurlijk pas echt duidelijk op de werkplek.

Besteed voldoende aandacht aan Solution Adoption

Als je in het project voldoende aandacht hebt besteed aan Solution Adoption, hoef je je hierover geen zorgen meer te maken. Dan staat er een performance support-oplossing voor ze klaar om ze in geval van vragen succesvol door de applicatie te loodsen. Hebben ze in de training het vertrouwen gekregen dat ze met de nieuwe applicatie hun werk kunnen doen en zijn ze tijdig geïnformeerd over veranderende processen.
 
Zullen we voortaan nóg een feest organiseren na een live gang? Verdienen de gebruikers niet ook een bedankje voor hun harde werk en acceptatie van de veranderingen? Dus als zij hun taken succesvol uitvoeren volgens de nieuwe werkwijze, lijkt me dat een uitstekende reden ze daarvoor ook te belonen.
 
Zie je zo’n extra feest wel zitten? Bel me. Dan vertel ik je hoe je met Solution Adoption voor bekwame en zelfredzame gebruikers zorgt. Zet de drankjes maar vast koud, want het belooft een mooi feest te worden!