Contact

x

De haute cuisine van best-of-breed: bereik cloud-succes

31 januari 2018, Retail, Wholesale, Manufacturing, Woningcorporaties & Vastgoed, 4 min leestijd

Tegenwoordig zijn er voor alle deelprocessen in een organisatie specialistische oplossingen beschikbaar die enorm goed zijn in wat ze doen. Organisaties maken daar maar wat graag gebruik van. Logisch, maar het zet IT wel voor een uitdaging. Hoe zorg je voor verbinding in een complexe en hybride omgeving over meerdere clouds? Hoe bewaak je de veiligheid? Hierbij de vijf ingrediënten voor succes.
Recorded webinar: Een succesvolle cloudstrategie

Als ik vrienden uitnodig voor een etentje pak ik graag groots uit. De kaas haal ik op de markt, de vis in de visspeciaalzaak en de groente bij de groenteboer. Voor de bijpassende wijnen vraag ik de wijnkoperij om advies. In de supermarkt kom ik eigenlijk niet. Of ja, alleen voor de basisingrediënten zoals zuivel, rijst, pasta en kruiden.

Het is te vergelijken met een IT-trend die ik al een tijd zie bij onze klanten: organisaties stappen geleidelijk over van best-of-suite naar best-of-breed. Het ERP-systeem wordt daarbij vooral gebruikt als basis (“de supermarkt”), en voor elk deelproces worden daar specialistische cloud-oplossingen aan toegevoegd (“de speciaalzaken”). Met als resultaat: een sterk versnipperd IT-landschap, waarbij een deel on-premise draait, een deel in een private cloud en een deel in de public cloud.     

Hierbij deel ik de vijf randvoorwaarden voor succes om zo’n complexe omgeving te laten slagen. 

1. Integratie van de infrastructuur

Bij het boodschappen doen, kun je fysiek een bezoek brengen aan de supermarkt of speciaalzaak, maar je kunt ook online bestellen. Ik gebruik beide opties door elkaar, waardoor het moeilijk is overzicht te houden over de boodschappen die ik in huis haal.

Binnen organisaties speelt eigenlijk hetzelfde. Geleidelijk zijn daar omgevingen ontstaan waar steeds meer systemen op verschillende locaties draaien: in de private cloud, in de public cloud en on-premise. Eindgebruikers staan daar echter niet bij stil. Zij willen gewoon eenvoudig hun werk kunnen doen, ongeacht waar hun software draait. Daarom is het belangrijk dat alle locaties met elkaar praten en dat je systemen eenvoudig aan de locaties kunt koppelen.

2. Integratie van applicaties

Applicaties. Dat zijn natuurlijk de ingrediënten. Als ik mijn boodschappen bij diverse winkels haal, is het belangrijk dat alle losse smaken uiteindelijk één geheel vormen.

Als je werkt volgens de best-of-breed benadering, krijg je een wildgroei aan applicaties die allemaal op een andere manier zijn opgebouwd. Maar ondanks dat ze een andere taal spreken, moet er wel duidelijk berichtenverkeer plaatsvinden. Je hebt een flexibele integratielaag nodig die applicaties verbindt met het cloud-landschap, waardoor informatie probleemloos wordt gedeeld en centraal wordt gewijzigd. Een iPaaS (integration Platform-as-a-Service) maakt dat mogelijk. Het geeft je één centrale plek om de kranen open en dicht te draaien, en de baas te blijven over het uiteindelijke resultaat.

3. Integratie van data

Alle losse systemen die bij jou in de cloud draaien, houden er hun eigen dataset op na. Hoe kun je er dan op vertrouwen dat als je een klantrecord in één systeem wijzigt, het dan ook wordt aangepast in de andere? Hoe garandeer je dat data consistent is? Met master data management, over alle processen en systemen heen. Je kunt niet zonder als je het beste wilt halen uit de best-of-breed benadering.

4. Integratie van security

Organisaties halen de buitenwereld steeds meer naar binnen. Klanten kunnen inloggen op een speciale omgeving. Partners worden intensief bij processen betrokken. En applicaties draaien in public clouds. Een goede firewall is niet meer genoeg. Je moet integraal naar de veiligheid van jouw organisatie kunnen kijken, zodat je afwijkend gedrag eenvoudig kunt detecteren. Alle digitale vingerafdrukken moeten centraal worden vastgelegd. Het zou meer dan zonde zijn als iemand jouw etentje komt verpesten toch?

5. Integratie van processen

Met best-of-suite heb je met één keer inloggen zicht op het gehele proces. Maar met losse applicaties van losse leveranciers, is het verdomd lastig te overzien welke processtappen een klantorder doorloopt. En als er iets fout gaat, in welke schakel moet je dat dan oplossen? Kortom, je moet processen kunnen monitoren over de verschillende locaties en applicaties heen. Dat geeft je tevens inzicht in waar de bottlenecks zitten, zodat je daar structurele verbeteringen kunt doorvoeren. Altijd fijn, als de gangen van jouw diner elkaar perfect aanvullen.

Afdelingen willen het beste van het beste, en kiezen daarom steeds vaker voor specialistische cloud-oplossingen. Het geeft organisaties de tools en snelheid die nodig zijn om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Maar dan moeten die voordelen van best-of-breed oplossingen wel maximaal worden benut. Aan IT de schone taak om te zorgen voor verbinding, zodat alle gangen en alle ingrediënten perfect samenvloeien tot één smakelijk geheel.