Contact

x

Je business op een bierviltje

21 februari 2017, 2 min leestijd

Een bierviltje is bedoeld om te voorkomen dat een tafel of bar nat wordt van condens, schuim of ander vocht dat aan een glas hangt. Daarnaast heeft het echter ook veel andere functies gekregen. Met name in de rol van altijd aanwezig notitieblokje heeft het bierviltje bekendheid gekregen.

Briljante ondernemingsplannen zijn spreekwoordelijk ontstaan “op de achterkant van een bierviltje”. Logisch eigenlijk: De beperkte ruimte van zo’n stukje karton noopt tot het bondig formuleren van idee├źn.

Anno 2017 maken velen voor deze notitiefunctie gebruik van bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Toch hierbij een pleidooi voor de revival van het bierviltje.

Een telefoon kan tegenwoordig oneindig veel informatie opslaan. Het bierviltje is beperkt en vereist daarom keuzes.

Met een telefoon kun je natuurlijk ook korte notities maken. Maar je kunt ook heel veel korte notities maken en deze wanneer gewenst bewerken. Het aantal bierviltjes dat je kunt gebruiken voor een notitie is beperkt. Dat dwingt om alleen die zaken te noteren die echt relevant zijn. Een overvloed aan informatie wordt ermee voorkomen.

Deze kenmerken van het bierviltje zouden vaker benut moeten worden. Zeker in deze tijd van het Internet Of Things en Industry 4.0. Door deze technologie wordt het systeemlandschap van bedrijven complexer. Systemen worden intelligenter en meer en meer met elkaar verbonden. Dat biedt geweldige mogelijkheden, maar levert ook uitdagingen op. Denk bijvoorbeeld aan data governance, waar ligt binnen de structuur van systemen de verantwoordelijkheid voor welke data? Is er een ICT strategie of zijn er richtlijnen vanuit een architectuur oogpunt waaraan voldaan moet worden? Al met al behoorlijke, complexe vraagstukken die kunnen ontstaan.

Dit is een goed moment om de verschillende eigenschappen van het bierviltje te gaan gebruiken! Het hulpstuk om tot de essentie door te dringen van deze problematiek. De inspiratie daarvoor kan komen uit de inhoud van het glas dat het bierviltje ondersteunt, maar ik wil het graag concreet maken. Teken het landschap van systemen binnen uw organisatie. Inderdaad: op een bierviltje. Is het te overzien? Is er ruimte voor innovatie? Is het klaar voor IoT en Smart Industry?

Ontstaan er grote problemen wanneer de schets van een systeemlandschap niet op een bierviltje past? Waarschijnlijk niet. Het is echter wel een uitnodiging na te denken over de te volgen ICT-strategie. Iets dat ook kan met een bierviltje…

Naast het systeemlandschap en de ICT-strategie past ook big data op een bierviltje. Meer weten? 
Bekijk de video