Contact

x
Trendreview: Van Pandgericht naar Klantgericht denken

De impact van automatisering in de veranderende vastgoedmarkt

Trendreview: Van Pandgericht naar klantgericht denken

De vastgoedmarkt is van oorsprong vrij conventioneel. Een relatief stabiele markt waar veranderingen geleidelijk plaatsvinden. Enkele crises daar gelaten. Met Covid19 komen bepaalde ontwikkelingen in een stroomversnelling en natuurlijk zijn er ook in deze branche een aantal trends en ontwikkelingen die al eerder waren ingezet. Die hebben deels te maken met de agressieve woningmarkt, het veranderende retail-landschap, maar ook met bijvoorbeeld veeleisendere huurders en met nieuwe internationale toetreders.

Welke veranderingen er ook spelen, de vraag is hoe de vastgoedmarkt hierop anticipeert. Welke invloed heeft het op zowel asset- als propertymangement? En welke rol speelt automatisering bij thema’s als predictive maintenance, mobiliteit, verduurzaming, security en kunstmatige intelligentie?

De afgelopen maanden voerde Ctac een kwalitatief onderzoek uit in samenwerking met bureau RVS Marketing om antwoord te krijgen op deze vragen. Er vonden 11 interviews plaats met verschillende verantwoordelijken. Samen weerspiegelen zij de vastgoedmarkt in Nederland en Belgiƫ, elk vanuit
een eigen marktfocus met eigen uitdagingen en oplossingen.